Site Overlay

Kurczak słodko-kwaśny

Dziś polecamy danie z najbardziej popularnym mięsem, jakim jest kurczak. Zapraszamy na przepis na kurczaka słodko-kwaśnego, danie popularne, smaczne i z nutą Azji. Serdecznie polecamy!

Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka słodko-kwaśnego:

500 g piersi kurczaka;
1 czerwona papryka (może być zielona lub żółta);
1 marchewka;
Kawałek ananasa (jego ilość zależy od tego jak słodkie chcemy mieć danie);
1 łyżka mąki ziemniaczanej;
ząbek czosnku;
Sok z cytryny, limonki, około jedna łyżka lub ocet ryżowy, też łyżka;
4 łyżki cukru;
Pieprz mielony;
Olej;
Ketchup;

Przedmioty potrzebne do wykonania dania kurczak słodko-kwaśny;

  • Deska do krojenia:
  • Nóż;
  • Talerz lub miska;
  • Tarka lub praska do czosnku;
  • Szklanka;
  • Wok lub duża, głęboka patelnia;
  • Ręczniki papierowe;
  • Kuchnia;

Sposób wykonania dania kurczak słodko-kwaśny, przepis:

Danie zaczynamy od umycia i osuszenia piersi z kurczaka za pomocą papierowego ręcznika;

Następnie kroimy piersi kurczaka w paski, a potem w kostkę, po czym solimy i pieprzymy i wkładamy na talerz, obtaczamy mąką ziemniaczaną i na chwilę zostawiamy;

Teraz zajmujemy się warzywami. Paprykę obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Obieramy ananasa, kroimy na kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o cienkich oczkach;

Mieszamy sok z cytryny czy limonki, albo ocet ryżowy z cukrem i 3 łyżkami wody i odstawiamy;

W woku lub na dużej patelni wlewamy nieco oleju, wrzucamy kurczaka i obsmażać go z każdej strony, przez kilka minut.  Dodajemy czosnek, paprykę i marchewkę. Mieszamy i smażymy przez kilka minut. Dodajemy ananasa, mieszamy i smażymy przez 2 minuty.

Zwiększamy ogień, na patelnię wlewamy sok z cytryny, limonki lub ocet z wodą i cukrem, mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy trochę ketchupu, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

Gotowe! Smacznego!

Źródło zdjęcia: genoism 

Dodaj komentarz