Site Overlay

Prosta puszysta pizza z mięsem – sposób wykonania

Któż z nas nie lubi pizzy, szczególnie domowej, chrupiącej i prostej w wykonaniu. Proponowaliśmy Wam już pyszną domową pizzę, a dziś  zachęcamy do wykonania, przy naszej pomocy, smacznej, chrupiącej i niezwykle prostej pizzy z mięsem. Zapraszamy do skorzystania z przepisu!

Składniki potrzebne do wykonana puszystej pizzy z mięsem:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej;
  • 50 gram drożdży (najlepsze są świeże);
  • szklanka wody;
  • 2-3 łyżki oliwy;
  • łyżeczka cukru;
  • pół łyżeczki soli

 Mięsne nadzienie + sos:

  • 500 gram mięsa (może być wieprzowe lub bardziej wyraziste w smaku, wołowe);
  • 1 lub 2 cebule;
  • 1 czerwona papryka;
  • 1 żółta papryka;
  • puszka pomidorów bez skórki (lub w sezonie 3-4 pomidory);
  • 25 dag żółtego sera;
  • przyprawa bazylia;
  • przyprawa oregano;
  • szczypta soli;
  • pieprz (najlepiej świeżo zmielony);
  • łyżeczka cukru;
  • nieco oliwy do smażenia;

Przedmioty potrzebne do wykonania domowej pizzy z mięsem:

  • miska lub większy pojemnik;
  • maszynka do mielenia mięsa (jeśli nie mamy już gotowego, mielonego mięsa);
  • deska do krojenia;
  • szklanka;
  • czysta kuchenna ściereczka;
  • tarka;
  • łyżka i łyżeczka;
  • stolica lub miejsce do wyrabiania ciasta;
  • papier do pieczenia;
  • blacha piekarnika;
  • piekarnik

Przepis na domową, chrupiącą i prostą pizzę z mięsem:

Przygotowanie naszej smacznej pizzy zaczynamy oczywiście od przygotowania ciasta, które musi mieć czas by wyrosnąć. W tym celu najpierw przesiewamy trzy szklanki mąki do misy, aby mąka została nieco napowietrzona. Do tej samej szklanki (nie potrzeba nowej), nalewany ciepłej, ale nie gorącej wody (około 3/4 zawartości szklanki). Wkruszamy do wody drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru. Mieszamy zawartość, by drożdże się rozpuściły. A gdy już tak się stanie, dolewamy do wody z drożdżami dwie łyżki oliwy i ponownie mieszamy.

Wysypujemy mąkę na stolicę, solimy ją szczyptą soli, po czym wlewamy rozpuszczone drożdże. Nie muszą wyrosnąć, czyli zacząć buzować. Jeśli jednak chcemy, by ciasto było wyższe i bardziej treściwe, możemy odczekać chwilę, aż drożdże zaczną pracować (pojawi się pianka).

Teraz wyrabiamy ciasto, najpierw delikatnie łącząc mąkę z wodą z drożdżami. Jeśli ciasto jest za mokre, dosypujemy mąki, jeśli za suche i nie chce się kleić, dolewamy po troszkę wody. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Chwilę je ugniatamy, żeby się napowietrzyło i dobrze wyrobiło. Będzie lepiej rosło.

Wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy czystą kuchenną ściereczką i zostawiamy by urosło. Trwa to w zależności od ciepła w pomieszczeniu, od 15-30 minut.

W tym czasie możemy zająć się mięsem. Jeśli nie posiadamy gotowego, mielonego mięsa, to kroimy nasze mięso na plastry i mielimy w maszynce. Na patelni rozgrzewamy nieco oliwy, do której wrzucamy mięso mielone. Czekamy aż woda z mięsa nieco odparuje.

W między czasie siekamy drobno cebulkę na desce do krojenia. Dodajemy ją do mielonego mięsa i razem przesmażamy. Mięso na ogniu trzymamy kilka minut, aż zmieni kolor i konsystencję. Na koniec pieprzymy niewielką ilością pieprzu (w zależności od gustu). Zdejmujemy mięso z ognia, by się nieco ostudziło.

Na desce do krojenia siekamy obraną z nasion, umytą paprykę. Kroimy także pomidory, jeśli nie używamy gotowych z puszki. Pomidory wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę i przesmażamy, aż powstanie pomidorowa pasta. Solimy ją szczyptą soli, dosypujemy pieprz. Następnie dorzucamy troszkę przyprawy suszonej oregano oraz bazylii (według uznania). Gdy sos będzie gotowy, ściągamy go z ognia. Czekamy aż nieco ostygnie.

Ścieramy żółty ser na tarce o grubych oczkach, posłuży nam do posypania pizzy.

Zaglądamy do ciasta. Gdy już wyraźnie urosło (może podwoić swoją objętość), dzielimy je na dwie części. Nieco je gnieciemy, by pozbyć się bąbli powietrza.

Dzielimy papier do pieczenia na spore kwadraty, wielkości średniej pizzy. Smarujemy papier do pieczenia oliwą, na całej powierzchni. Kładziemy połowę ciasta na tak przygotowanym papierze i ugniatamy je rękami, tworząc okrągły placek. Najlepiej obracać ciasto i delikatnie formować je w dłoniach. Zadanie, może wydawać się trudne, ale jest bardzo łatwe. Ciasto bowiem jest bardzo sprężyste i podatne. Gdy ciasto obejmuje już wielkość papieru, nasza pizza jest uformowana.

Smarujemy placek pizzy oliwą, by sos pomidorowy nie przeciekał przez ciasto. Teraz smarujemy pizzę sosem pomidorowym, niewielką ilością. Na sos kładziemy jedną część mięsa. Posypujemy pokrojoną, kolorową papryką i częścią żółtego sera. Analogicznie postępujemy z drugim kawałkiem ciasta, powtarzając wszystkie czynności. Pizza gotowa!

Zostawiamy pizze żeby nieco podrosły. W tym czasie włączamy piekarnik i ustawiamy go na najwyższą temperaturę, u mnie 250 stopni, na poziom grzania – góra/dół. W piekarniku musi być także nagrzana blacha piekarnika.

Gdy piekarnik już się nagrzeje, wkładamy na blachę piekarnika pizzę. Pieczemy każdą z nich po około 10-15 minut (zależne od piekarnika). Jest gotowa jak brzegi ciasta będą rumiane i będą się zawijać.

Wyciągamy pizzę z piekarnika i gotowe. Smacznego! 

Źródło grafiki: heinanlan z Pixabay

Dodaj komentarz