Site Overlay

Przepis na domową pizzę mięsną – Czego potrzebujemy? Jak ją zrobić?

Witamy Państwa Serdecznie! Tym razem chcielibyśmy Państwa zaprosić do nowego przepisu na danie, które niekoniecznie musi być uznane za zdrowe, ale ma potencjał na zapewnienie nam przepysznego obiadu. Tym razem nadszedł czas na przepis na pizzę mięsną w wersji domowej, która bez wątpienia będzie także okazją do zapewnienia nam miło spędzonego czasu w trakcie przygotowywania. Co musimy zakupić i jak przygotować poszczególne składniki? Odpowiedzi znajdziecie poniżej!

Składniki potrzebne do przepisu na pizzę mięsną:

  • Ciasto:
    • 260 g mocnej białej mąki, plus trochę do oprószenia blatu,
    • 140 ml ciepłej wody,
    • 80 g pieczarek pokrojonych na plasterki,
    • zielona papryka pokrojona na plastry,
    • 80 g startej mozzarelli,
    • odrobina oliwy,
    • odrobina cukru,
    • odrobina drożdży,
    • 12 plasterków pepperoni.
  • Sos:
    • duża czerwona cebula (warto ją przed gotowanie pokroić w kostkę),
    • 2 ząbki czosnku, posiekane,
    • 3 łyżki oliwy,
    • 150 g boczku do szpikowania,
    • odrobina suszonego oregano,
    • odrobina suszonych płatków chili,
    • 250 g mielonej wołowiny,
    • 800 g pomidorów z puszki.

Przedmioty potrzebne do przygotowania domowej, mięsnej pizzy:

  • patelnia,
  • miska,
  • ściereczka/koc,
  • wałek,
  • blaszka,
  • piekarnik.

Przepis na pizzę mięsną:

Zanim przejdziemy do zasadniczego procesu przygotowania, warto jest poświęcić kilka chwil na odpowiednie dostosowanie poszczególnych części składowych dania. Na pierwszą linię wystawiamy cebulę, którą oddajemy procesowi krojenia na kształt kostki, po czym umieszczamy ją na patelni wraz z czosnkiem oraz oliwą, po czym rozpoczynamy smażenie.

Po kilku chwilach dodajemy na patelnię także boczek, naszą odrobinę oregano oraz płotki chili, dzięki którym uzyskamy nieco więcej charakteru! Całość przemieszamy, następnie przykrywamy oraz pozostawiamy do dalszego smażenia na okres około 15 minut, zaglądając minimum 3 razy, aby przemieszać całość.

Po tym okresie dodajemy nasze mięsko mielone, które musimy dokładnie przemieszać, do uzyskania pojedynczej, spójnej formy. Następnie podnosimy poziom ognia, powoli smażą całość musimy rozbić w taki sposób, aby powstały małe grudki.

Gdy całość uzyska efekt zarumienienia się, musimy wprowadzić pomidory do sosu. W tej chwili decydujemy się na zmniejszenie ognia oraz pozostawiamy na 20 minut, co chwila regularnie całość mieszając na patelni.

W zależności od naszych umiejętności oraz potrzeb możemy równolegle lub wcześniej przygotować także ciasto, które wymagać od nas będzie dość sporego okresu czasu, choć sos zawsze możemy po jakimś czasie podgrzać jeżeli straci on odpowiednią temperaturę.

Co musimy przygotować do uzyskania świetnego ciasta? Otóż rozpocząć musimy od umieszczenia w misce cukru, drożdży, mąki oraz łyżeczki soli, następnie całość mieszamy, wprowadzając powoli wodę oraz oliwę. Przeprowadzamy ten proces aż do uzyskania odpowiedniej formy ciasta.

Gdy już nadejdzie ten moment, rozpoczynamy ugniatanie go oraz ułożenie go w ładną kulę, co powinno zająć nam mniej więcej 5 minut. Gdy całość nabierze kształtu odkładamy ją ponownie do miski, niejako zabezpieczając ją poprzez wykorzystanie oliwy. W tej chwili zabieramy ściereczkę (możemy zdecydować się także na koc), którą nakrywamy miskę oraz pozostawiamy całość w ciepły miejscu na okres około godziny.

W między czasie możemy, a wręcz musimy przygotować blat lub obszerną deskę do krojenia, na której rozprowadzamy mąkę. Na niej ułożymy ciasto, które nas urosło, po czym chwytamy za wałek, którym całość wygładzimy na kształt krążka. Gdy kształt będzie odpowiedni pozostawiamy całość na około 15 minut, gdy ciasto powinno stać się elastyczne.

Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie całość jeszcze mocniej, korzystając ponownie z mąki oraz odrobiny oliwy, dzięki którym całość nie powinna się zbyt mocno przylepić. Staramy się doprowadzić do grubości 2 milimetrów, po czym całość rozkładamy zgodnie z zapotrzebowaniem na naszej blaszce.

Gdy całość uzyska optymalną formą ponownie musimy ją pozostawić w spokoju, po raz kolejny na okres 15 minut, po czym dojdzie do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do maksymalnej wartości, a po uzyskaniu tego poziomu rozprowadzamy na spodzie sos, pozostawiając margines na granicach. Na wierzchu równomiernie rozkładamy ser, pepperoni, pieczarek, papryki czy opcjonalne kilka plastrów szynki drobiowej. Tak przygotowaną całość pieczemy w ciągu 12 minut, a o przygotowaniu najlepiej informować nas będzie zarumienienie się ciasta oraz roztopienie sera.

Źródło grafiki: Baren on Unsplash

Dodaj komentarz