Site Overlay

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą

Dzisiejszy przepis to smaczne danie jednogarnkowe, może nie szybkie, bo jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale warte przygotowanie. Polecamy przepis na ciekawą zapiekankę z boczkiem i kiełbasą. Serdecznie zapraszamy!

Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki z boczkiem i kiełbasą:

1 kg ziemniaków;
3 cebule;
Por (biała część);
3 łyżki masła;
2 grubsze plastry wędzonego boczku;
4 pętka kiełbas (krótsze) lub 2 pętka (dłuższej);
1 szklanka mleka;
Sól;
Pieprz czarny;

Przedmioty potrzebne do wykonania dania zapiekanka z boczkiem i kiełbasą:

  • Deska do krojenia;
  • Nóż:
  • Kilka pojemników lub talerzy;
  • Mała patelnia;
  • Duża patelnia lub garnek z pokrywką;
  • Łyżka;
  • Kuchnia

Sposób wykonania dania zapiekanka z boczkiem i kiełbasą:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w dość  cienkie plastry. Myjemy także pora, którego również kroimy drobno, by powstały paski. Obieramy cebulę i kroimy ją w talarki. Następnie kroimy w kostkę kiełbasę oraz boczek. Wszystko umieszczamy na osobnych talerzach lub pojemnikach. Zaraz się nam przyda. 

Następnym krokiem jest umieszczenie patelni na kuchni, wrzucenie na niej nieco masła, a jak się rozgrzeje, wrzucenie pokrojonej cebuli i pora. Podsmażamy je na złoto, przez kilka minut. 

Do podsmażonej cebuli i pora dorzucamy boczek i kiełbaskę i dalej chwilkę podsmażamy, około kilka minut
Boczek dodaj cebuli i pora, podsmaż.

Przekładamy całość do większej patelni. Dolewamy mleko, około pół szklanki i przyprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy kiełbasę i dusimy całość aż ziemniaki zmiękną. Smacznego!

Źródło zdjęcia: Suppenkasper z Pixabay

Dodaj komentarz