Site Overlay

Kurczak pieczony na ruszcie, faszerowany jabłkiem i cebulą

Dziś proponujemy świetne danie mięsne, idealne na niedzielny obiad, ale nie tylko. Doskonały, z chrupiącą skórką, aromatyczny kurczak pieczony na ruszcie, faszerowany tradycyjnymi polskimi dodatkami, czyli jabłkiem i cebulką. Zapraszamy na kolejny przepis!

Składniki potrzebne do wykonania kurczaka pieczonego na ruszcie, faszerowanego jabłkami i cebulą:

  • kurczak w całości, najlepiej o wadze do 2 kg;
  • 2 duże jabłko lub 3 mniejsze;
  • 2 średnie cebule;
  • 4 ząbki czosnku;
  • przyprawa – słodka papryka;
  • przyprawa – pieprz ziołowy;
  • przyprawa – pierz mielony czarny;
  • przyprawa – majeranek suszony;
  • przyprawa – suszony tymianek;
  • 3-4 łyżki masła

Przedmioty potrzebne do wykonania kurczaka pieczonego na ruszcie, faszerowanego jabłkami i cebulą:

  • wyciskarka do czosnku;
  • nóż;
  • deska do krojenia;
  • pędzelek;
  • miska lub inne naczynie;
  • rondelek lub mała patelka;
  • bawełniana nić do wiązania;
  • blacha do pieczenia;
  • ruszt;
  • piekarnik 

Przepis na kurczaka pieczonego na ruszcie, faszerowanego jabłkami i cebulą: 

Przepis, który Państwu tym razem prezentujemy, jest niezwykle prosty i dość szybki. Zaczynamy od wyjęcia kurczaka z lodówki, porządnego jego umycia i osuszenia papierowym ręcznikiem. Pozostawiamy go jeszcze przez jakiś czas poza lodówkę, mniej więcej pół godziny.

Przygotowujemy miskę, do której wsypujemy wszystkie przyprawy, czyli: słodką paprykę (3 łyżeczki), pieprz ziołowy (2 łyżeczki), pieprz mielony czarny (1 łyżeczka), majeranek (3 łyżeczki), tymianek (2 łyżeczki). Mieszamy wszystkie suszone przyprawy, łącząc je ze sobą. 

Przeciskamy przez wyciskarkę do czosnku wszystkie ząbki czosnku, po czym przesypujemy go do miski z przyprawami. Całość łączymy, czyli mieszamy. 

Połączonymi składnikami, czyli przyprawami z czosnkiem, dokładnie pokrywamy kurczaka (najlepiej wetrzeć je za pomocą dłoni). Następnie wklepujemy, żeby kurczak dokładnie, w całości pokryty był posypką z przypraw i czosnku.

Obieramy jabłka i cebule. Na desce do krojenia kroimy jabłka, dzieląc je na ząbki. Siekamy także cebulę, w niewielkie ćwiartki. Taką zawartością nadziewamy kurczaka, wkładając zawartość do środka. Nogi kurczaka wiążemy za pomocą bawełnianej nici.

W rondelku lub na małej patelce rozpuszczamy masło. Nie musi się do końca rozpuścić. Wystarczy, że się rozgrzeje. Zdejmujemy wtedy z kuchni i czekamy aż chwilę przestygnie. 

Smarujemy całego kurczaka roztopionym masłem. Robimy to za pomocą pędzelka, dość dokładnie i dość obficie. Możemy najpierw położyć kurczaka na blasze, nadziewając go na metalowy ruszt. 

Wkładamy kurczaka na blasze i ruszcie do zimnego piekarnika. Nastawiamy grzanie na temperaturę około 200 stopni Celsjusza. Pieczemy tak kurczaka 1 godzinę. Następnie zaglądamy do piekarnika i obracamy kurczaka, by upiekł się także z drugiej strony. Pieczemy go tak ponownie 1 godzinę. Co jakiś czas polewamy kurczaka tłuszczem, czyli masłem, które z niego skapuje, by go nawilżyć. 

Po upływie czasu pieczenia, wyciągamy kurczaka z piekarnika. Zostawiamy na kilka minut, by mięso odpoczęło, po czym kroimy na dowolne porcje. 

Podajemy z pieczonymi ziemniaki i surówką. Smacznego! 

Źródło grafiki: RitaE z Pixabay

 

Dodaj komentarz