Site Overlay

Faszerowane roladki z piersi kurczaka

Dziś kolejny przepis, w którym bohaterem jest kurczak, ale nie pieczony na ruszcie w całości, tak jak Wam to ostatnio prezentowaliśmy, ale jedynie w formie piersi z kurczaka, za to w ciekawej, smacznej odsłonie. Zapraszam do skorzystanie z przepisu na faszerowana roladki z piersi kurczaka, smaczne, aromatyczne i soczyste.

Składniki potrzebne do przygotowania faszerowanych roladek z piersi kurczaka:

  • Podwójna pierś z kurczaka;
  • 8 dużych pieczarek;
  • 250 gram żółtego sera;
  • Olej do smażenia;
  • 3 kiszone ogórki;
  • 3 cebule;
  • Pieprz mielony;
  • Sól;
  • Przyprawa Zioła prowansalskie;
  • Bułka tarta;
  • 2 jajka;

Przedmioty potrzebne do przygotowania faszerowanych roladek z piersi kurczaka;

  • Ostry nóż;
  • Deska do krojenia;
  • Tłuczek do mięsa;
  • Tarka;
  • Patelnia;
  • Łyżka;
  • Widelec;
  • Drewniane wykałaczki;
  • Talerze lub miseczki;
  • Ręczniki papierowe
  • Kuchnia

Sposób przygotowania faszerowanych roladek z piersi kurczaka – przepis:

Przygotowanie dania zaczynamy od dokładnego umycia piersi kurczaka, a następnie osuszenia ich za pomocą ręcznika papierowego. Następnie zajmujemy się dzieleniem podwójnej piersi kurczaka, krojąc ją na pół, pozbywając się kości, chrząstki i przerostów.

Podzielone na pół porcje piersi z kurczaka solimy i chwilę pozostawiamy. Teraz przekrajamy mięso w jego najgrubszym miejscu, tak by rozłożyć je jak książkę. Dzięki temu zyskamy większy kawałek mięsa, który lekko rozbijamy za pomocą tłuczka do mięsa. Tak przygotowane mięso zostawiamy na talerzu i zajmujemy się farszem, nadzieniem.

Pieczarki myjemy dokładnie i osuszamy. Możemy je obrać ze skórki, ale nie musimy. Rozgrzewamy nieco oleju na patelni. Kroimy pieczarki w drobna kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej na patelni.

Na desce do krojenia siekamy wcześniej obraną cebulę i gdy pieczarki odparują, dolewamy do nich trochę oleju i dorzucamy posiekaną cebulkę. Mieszamy i podsmażamy, po czym przykrywamy patelnię pokrywką i chwilę dusimy. Jakiej 15 minut.

Zaglądamy do pieczarek z cebulą, solimy je, posypujemy pieprzem, mieszamy i jeszcze przez chwile dusimy, po czym odstawiamy z ognia i czekamy aż przestygnie.

Na tarce do talerza lub miseczki, trzemy ser żółty, na najgrubszych oczkach tarki. Ser łączymy z przyprawą zioła prowansalskie, szczypta (według smaku), mieszamy.

Gdy pieczarki  z cebulą, czyli nasz farsz już ostygną, wracamy do mięsa. Na każdym kotlecie kładziemy łyżkę pieczarek z cebulą (farszu), kładziemy plasterek koszonego ogórka i całość posypujemy starym żółtym serem.

Zawijamy każdy kawałek mięsa z farszem pieczarkowym w rulonik, czyli naszą roladę. Spinamy mięso – roladkę za pomocą drewnianych wykałaczek, tak, by zawartość rolady nie wypadła.

W talerzu czy miseczce rozbijamy jajka, a na drugi talerz wysypujemy tartą bułkę. Roladkę z kurczaka obtaczamy najpierw w rozbełtanym jajku, a potem w tartej bułce.

Na patelni rozgrzewany olej i każdą roladę pieczemy aż się zarumieni. Następnie zmniejszamy ogień na kuchence, przykrywamy patelnię i dosłownie chwilę, 5 -10 minut dusimy nasze rolady.

Podajemy na gorąco. Najlepiej smakują z opiekanymi ziemniakami i surówką lub buraczkami. Możemy także serować je z frytkami.

Smacznego!

Źródło zdjęcia: mygraphx z Pixabay

Dodaj komentarz