Site Overlay

Wołowina szarpana

Witamy i serdecznie zapraszamy na kolejny prosty, ale i bardzo smaczny przepis. Dziś polecamy danie z aromatycznej i intensywnej w smaku wołowiny. Zapraszamy na niezwykle kruchą wołowinę szarpaną, danie znane niemal od zawsze, nadające się na każdy rodzaj posiłku, także do kanapek. Serdecznie polecamy!

Składniki potrzebne do wykonania wołowiny szarpanej:

  • 1 kg wołowiny (łopatka lub udziec);
  • 2 szklanki bulionu warzywnego;
  • pół szklanki octu jabłkowego;
  • cebula;
  •  miód – 2 lub 3 łyżki, w zależności od intensywności smaku miodu;
  • słodka papryka;
  • ostra papryka;
  • sól;
  • pieprz mielony (najlepiej świeżo zmielony)

Przedmioty potrzebne do wykonania wołowiny szarpanej:

  • Deska do krojenia;
  • Nóż;
  • Patelnia z pokrywką;
  • Miseczka lub inne naczynie;
  • Łyżka;
  • Widelec;
  • Kuchnia gazowa lub elektryczna 

Sposób wykonania dania – wołowina szarpana:

Wykonania dania zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia mięsa za pomocą ręczników papierowych, po czym solimy je i pieprzymy;

Obieramy cebulę, którą kroimy w bardzo drobną  kostkę.

Następnie przygotowujemy zalewę. Wlewamy do miseczki lub jakiegoś innego pojemnika ocet jabłkowy, dodajemy   miód oraz szczyptę papryki jednej i drugiej, słodkiej więcej, ostrej niewiele (chyba, że lubimy ostre dania). Wszystko dobrze mieszamy; 

Wlewamy na patelnię nieco oleju, rozgrzewamy go i smażymy na nim wołowinę, przez chwilę, z każdej strony, po czym zdejmujemy ją z ognia i kładziemy na deskę do krojenia, by przestygła; 

Na tej samej patelni smażymy cebulę, aż do momenty jak się zeszkli;

Następnie dolewamy do cebuli naszą zalewę z octu jabłkowego i zagotowujemy. Gotujemy przez kilka minut; 

Teraz dolewamy na patelnię bulion warzywny, przekładamy na patelnię wołowinę, przykrywamy patelnię i dusimy naprawdę długo, około 6-7 godzin; 

Gdy mięso będzie już naprawdę kruchu, i będzie się rozchodzić w dłoniach, przekładamy ją na deskę i za pomocą widelca szarpiemy na kawałki;

Tak poszarpaną wołowinę przekładamy z powrotem na patelnię z sosem, mieszamy i gotowe. Smacznego! 

Źródło zdjęcia: Free-Photos z Pixabay

Dodaj komentarz