Site Overlay

Pulpeciki drobiowe w tajskim sosie

Kolejny przepis zaspokoi podniebienia smakoszy potraw o wyrazistym, ostrym smaku. Jeśli lubicie tajskie jedzenie, to ten przepis zdecydowanie przypadnie Wam do gustu. Dziś przepis na pulpeciki drobiowe w tajskim sosie. Serdecznie zachęcamy do skorzystania z przepisu.

Składniki potrzebne do wykonania pulpecików drobiowych w tajskim sosie:

Składniki na pulpeciki:

  • 500 mięsa drobiowego (najlepiej piersi z kurczaka);
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry;
  • Kawałek imbiru;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 1/2 szklanki bułki tartej;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1 jajko;
  • Sól;
  • Pieprz (najlepiej świeżo zmielony);
  • Olej

Składniki na sos tajski:

  • 1 łyżka czerwonej pasty curry;
  • 125 ml bulionu (najlepiej drobiowy, ale może być także warzywny);
  • 1 łyżeczka sosu sojowego;
  • Pęczek szczypiorki;
  • 125 ml mleka kokosowego;

Przedmioty potrzebne do wykonania pulpecików drobiowych w sosie tajskim:

  • Maszynka do mielenia mięsa (chyba, że dysponujemy już zmielonym mięsem);
  • Miska lub głębokie naczynie;
  • Deska do krojenia;
  • Praska do czosnku;
  • Talerz;
  • Nóż:
  • Łyżka;
  • Patelnia (najlepiej głęboka);
  • Kuchnia

Wykonana dania zaczynamy od dokładnego umycia mięsa, jeśli oczywiście nie mamy gotowego mięsa mielonego. Umyte mięso kroimy w mniejsze cząstki i mielimy. 

Zmielone mięso solimy i pieprzymy. Dorzucamy pastę curry. Obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę i dorzucamy do mięsa. Ścieramy imbir na tarce o cienkich oczkach i również dorzucamy do mięsa. Na koniec wsypujemy bułką kartą, wbijamy jajko.

Wyrabiamy mięso rękami i formujemy małe pulpeciki. Żeby się nie kleiły do dłoni, zwilżamy dłonie wodą. Uformowane pulpety oprószamy mąką ziemniaczaną.

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy na nią olej i gdy się zagrzeje, kładziemy na patelni pulpeciki. Każdy z nich opiekamy aż się zarumieni. Zdejmujemy pulpety z patelni i kładziemy na talerz. 

Na tą samą patelnię wkładamy teraz pastę curry, mieszamy ją, by równo rozłożyła się na patelni. Chwilę ją podsmażamy, po czym wlewamy bulion oraz sos sojowy. Siekamy szczypiorek i dorzucamy do sosu. Wkładamy teraz do niego wszystkie pulpety i przykrywamy. Dusimy je około 15 minut.

Na koniec dolewamy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. I gotowe!

Podajemy z ryżem, posypane natką pietruszki. Smacznego!

Autor zdjęcia: congerdesign z Pixabay

Dodaj komentarz