Site Overlay

Pikantne żeberka

Zwolenników delikatnego i aromatycznego mięsa, jakim są żeberka, polecamy dziś nieco mniej klasyczny przepis, w którym główną rolę gra właśnie to mięso. Oto przepis na pikantne żeberka.

Składniki potrzebne do przygotowania dania – pikantne żeberka:

Składniki – mięso:

  • 1 kg żeberek wieprzowych;
  • 3 ząbki czosnku;
  • Słodka papryka (3 łyżeczki);
  • Szczypta ostrej papryki;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Sos sojowy (5 łyżek);
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli;
  • 2 łyżki oleju, najlepiej sezamowego;
  • 2 łyżki ketchupu (pikantny);
  • 1 łyżka octu winnego;
  • 2 łyżki miodu;

Składniki sos:

  • 1 ząbek czosnku;
  • Szczypta słodkiej papryki;
  • Szczypta ostrej papryki;
  • Sos sojowy (3 łyżki);
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli;
  • 1 łyżka oleju (najlepiej sezamowy, ale może być tej oliwa);
  • 1 łyżka octu winnego;
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżka ketchupu pikantnego;

Przedmioty potrzebne do wykonana dania – pikantne żeberka:

  • Naczynie żaroodporne:
  • Nóż;
  • Deska do krojenia;
  • Praska do czosnku;
  • Miska;
  • Rondelek lub wysoka patelka;
  • Ręczniki papierowe;
  • Widelec plus łyżka;
  • Lodówka;
  • Piekarnik

Wykonanie potrawy zaczynamy od dokładnego umycia mięsa a następnie osuszenia go za pomocą ręczników papierowych. Kroimy żeberka na paski około 4 centymetrów i wkładamy na naczynia żaroodpornego. Solimy i posypujemy pieprzem, a także ostrą i słodką papryką. Przez praskę przeciskamy czosnek i nacieramy nim mięso. 

Następnie w misce łączymy: sos sojowy, słodki sos chili, olej, ketchup, ocet oraz miód, tworząc marynatę. Wylewamy ją do żeberek w naczyniu, po czym wkładamy je do lodówki na około 2 godziny. 

Po upływie z czasu, wyciągamy naczynie z żeberkami z lodówki. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wkładamy naczynie żaroodporne z żeberkami do piekarnika. Na blachę wylewamy pół szklanki wody. Przykrywamy naczynie i pieczemy przez około 2 godziny.

Pod koniec pieczenia wykonujemy sos, czyli w rondelku lub głębokiej patelni łączymy wszystkie składniki podane w przepisie na sos i chwilę je gotujemy.

Żeberka podajemy z tym właśnie sosem. Smacznego!

Autor zdjęcia: Sunday133 z Pixabay

Dodaj komentarz