Site Overlay

Pieczeń rzymska

Kolejny mięsny przepis na danie szybkie w przygotowaniu, proste danie. Do przygotowanie dania nie potrzeba dużo składników, danie jest smaczne i bardzo pożywne. Dziś popularna i świetna do kanapek pieczeń rzymska.

Składniki potrzebne do przygotowania pieczeń rzymska:

  • I kilogram mięsa mielonego (najlepiej mieszane);
  • Przyprawa do mięsa mielonego (Fix);
  • 1 pęczek dymki;
  • 2 jajka;
  • 100 gram twarożku śmietankowego;
  • 2 łyżki musztardy;
  • Sól;
  • Pieprz (najlepiej świeżo mielony);
  • Olej

Przedmioty potrzebne do wykonana dania – pieczeń rzymska:

  • Maszynka do mielenia mięsa:
  • Nóż;
  • Deska do krojenia;
  • Miska;
  • Forma do pieczenia lub naczynie żaroodporne;
  • Kubek lub szklanka;
  • Piekarnik

Sposób wykonania pieczeń rzymska – przepis:

Wykonania dania zaczynamy od umycia mięsa a następnie zmielenia go za pomocą maszynki do mięsa na mięso mielone, która następnie solimy i pieprzymy. 

Robimy Fix zgodnie z przepisem, łączymy go z wodą i mieszamy.

Siekamy drobno dymkę. Połowę dymki wrzucamy ją do zrobionego Fixu, dodajemy musztardę oraz białka jajek. Całość dodajemy do zmielonego mięsa i porządnie mieszamy, łączymy.

Smarujemy blachę olejem. Blachę wypełniamy mięsem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę.

W międzyczasie ucieramy serek z resztą dymki i po 45 minutach pieczenia, zaglądamy do piekarnika i smarujemy mięso owym serkiem. Pieczemy do zakończenia czasu i gotowe.

Źródło zdjęcia: RitaE z Pixabay

Dodaj komentarz