Site Overlay

Biodrówka w cebuli

Danie szybkie, niezwykle smaczne, doskonałe na niedzielny, ale nie tylko taki obiad, to dzisiejszy polecany dla Was przepis. Macie ochotę na coś szybkiego? Macie ochotę na coś delikatnego i prostego wykonaniu? Polecamy zatem biodrówkę w cebuli. Zapraszamy na przepis!

Składniki potrzebne do wykonania biodrówki w cebuli:

  • 4 plastry mięsa z biodrówki;
  • 1 kg cebuli;
  • Sól;
  • Pieprz ziarenka;
  • Pieprz mielony;
  • 2 liście laurowe;
  • 3 łyżki mąki;
  • Woda

Przedmioty potrzebne do wykonania biodrówki w cebuli:

  • Deska do krojenia;
  • Tłuczek do mięsa;
  • Nóż;
  • Talerz;
  • Ręczniki papierowe;
  • Patelnia z pokrywką;
  • Kuchnia

Sposób wykonania dania biodrówka w cebuli – przepis:

Przygotowanie dania tradycyjnie zaczynamy od dokładnego umycia mięsa i osuszenia go za pomocą ręcznika papierowego;

Następna na desce zbijamy każdy kawałek mięsa na bardzo cienki placek. Jeśli kawałek jest duży, możemy go przekroić;

Wysypujemy na talerz mąkę i obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa;

Stawiamy patelkę na kuchnię, nalewamy nieco oleju i gdy się rozgrzeje, podsmażamy przez kilka minut każdy kawałek mięsa. Robimy to z każdej strony, aż mięso się zarumieni;

Wyłączamy patelnię i zajmujemy się cebulą. Obieramy ją, a następnie kroimy w talarki i wrzucamy na patelnię, do mięsa, która ma przykryć je bardzo grubą warstwą;

Zalewamy mięso z cebulą wodę, solimy do smaku, wsypujemy kilka ziaren pieprzu, wrzucamy liście laurowe, nieco pieprzymy, po czym przykrywamy;

Dusimy na małym ogniu aż cebula zmięknie, podobnie jak mięso. Część cebuli całkowicie się rozgotuje, przez co sos będzie dość gęsty;

Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!

Źródło zdjęcia: RitaE z Pixabay

Dodaj komentarz