Site Overlay

Schab z jabłkiem

Schab to jedno z najbardziej popularnych mięs w naszym kraju. Dziś proponujemy go w nieco innej odsłonie niż tradycyjny panierowany. Zapraszamy na przepis na schab z plastrami jabłka, pieczony i aromatyczny. Serdecznie zachęcamy do skorzystania z przepisu.

Składniki potrzebne do przygotowania schabu z jabłkiem:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 3 jabłka
  • Pół szklanki białego wina wytrawnego
  • Olej
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Majeranek
  • Pieprz, najlepiej świeżo zmielony
  • Rozmaryn suszony
  • Tymianek suszony
  • 3-4 goździki

Przedmioty potrzebne do wykonania schabu z jabłkiem:

  • Deska do krojenia;
  • Nóż;
  • Miska;
  • Rękaw do pieczenia;
  • Naczynie żaroodporne;
  • Ręczniki papierowe;
  • Piekarnik

Sposób wykonania schabu z jabłkiem – przepis:

Wykonanie dania zaczynamy od dokładnego umycia mięsa i osuszenia go za pomocą ręcznika papierowego. Następnie mięso dokładnie solimy i pieprzymy;

Mięso zostawiamy na razie w spokoju i zajmujemy się marynatą. W tym celu do miseczki wlewamy 5 łyżek oleju, wyciskamy 2 ząbki czosnku, dosypujemy łyżkę majeranku, pół łyżeczki pieprzy, dwie łyżeczki soli, a także szczyptę tymianku i rozmarynu. Na koniec wrzucamy 3 lub 4 goździki i marynatę bardzo dobrze mieszamy;

Nacieramy schab ową marynatą, po czym wkładamy do lodówki na kilka godzin;

Następnie wyciągamy mięso i za pomocą noża nacinamy go po całej długości;

Obieramy jabłka, kroimy je w plasterki i umieszczamy plasterki w nacięciach. Polewamy mięso winem;

Wkładamy schab  do rękawa do pieczenia, a następnie na naczynia żaroodpornego;

Nagrzewamy piekarnik do temperatury  200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie otwieramy naczynie i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Mięso się zarumieni. Gotowe! Smacznego!

Źródło zdjęcia: alepiccoli77 z Pixabay

Dodaj komentarz