Site Overlay

Pieczona kiełbasa z cebulą

Kolejne proste danie idealnie pasuje na niedzielną kolację, albo na niedzielne śniadanie, szczególnie jeśli lubimy kiełbasę. Do tego dania można użyć także białej kiełbasy. Polecamy danie – pieczona kiełbasa z cebulą.

Składniki potrzebne do wykonania pieczonej kiełbasy z cebulą:

  • 4 kawałki kiełbasy (zależne od potrzeb, ilość raczej dowolna);
  • 4 duże cebule;
  • Pieprz;
  • Sól; 
  • Ojej
  • Musztarda lub ketchup (opcjonalnie)

Przedmioty potrzebne do wykonania pieczonej kiełbasy z cebulą:

  • Deska do krojenia;
  • Nóż;
  • Patelnia z przykryciem;
  • Widelec;
  • Kuchnia;
  • Talerz

Sposób wykonania pieczonej kiełbasy z cebulą – przepis:

Na desce do krojenie nacinamy każdy kawałek kiełbasy, zarówno na dole, jak i na górze (nie przecinamy, żeby się nie rozpadła);

Rozgrzewamy olej na patelni (bardzo niewiele) i kładziemy kiełbasę, którą opiekamy z każdej strony, aż się zarumieni;

Gdy kiełbasa będzie się piec, obieramy cebule, kroimy ją w drobna kostkę lub piórka (jak wolimy) i wrzucamy na patelnię z kiełbasą. Solimy cebulę, posypujemy pieprzem, po czym zamykamy patelnią pokrywką;

Dusimy kiełbasę z cebulą na bardzo wolnym ogniu przez jakieś 15-20 minut. Musimy uważać, by cebula się nie przypaliła;

Podajemy z musztardą lub ketchupem, albo zwyczajnie bez. Świetnie smakuje ze świeżym chlebkiem lub bułkami. Smacznego!

Źródło zdjęcia: jarmoluk z Pixabay

Dodaj komentarz