Site Overlay

Polędwica w sosie koperkowym

Jednym z najbardziej delikatnych mięs, szybkim w przygotowaniu jest polędwica. To idealne danie na szybki i smaczny obiad. Dziś polecamy i przedstawiamy przepis na wykonania takiego dania. Zapraszamy na przepis na polędwicę w sosie koperkowym. Smacznego!

Składniki potrzebne do wykonania polędwicy w sosie koperkowym:

  • 1 kg polędwiczki wieprzowej;
  • Pęczek koperku;
  • 2 ząbki czosnku;
  • Masło, około 3 łyżki;
  • Oliwa;
  • Cebula;
  • Marchewka;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • 500 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego;
  • Sos sojowy (około 2 łyżki);
  • Śmietana kremówka;
  • Mąka do zagęszczenia sosu

Przedmioty potrzebne do wykonania polędwicy w sosie koperkowym:

  • Deska;
  • Nóż;
  • Tasak do mięsa;
  • Garnek;
  • Tarka;
  • Ręcznik papierowy

Sposób przygotowanie polędwicy w sosie koperkowym – przepis:

Przygotowanie dania zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia mięsa za pomocą ręcznika papierowego. Następnie odcinamy błonę i kroimy polędwicę na kawałki około 2-3 centymetrów;

Każdy kawałem mięsa dokładnie solimy i posypujemy pieprzem. Obieramy także czosnek, ścieramy go na tarce i nim także dokładnie nacieramy mięso;

Rozgrzewamy garnek z grubym dnem, do którego wkładamy masło oraz wlewamy  oliwę. Gdy się rozpuści, wkładamy plastry mięsa i podsmażamy z każdej strony przez kilka minut;

Obieramy cebulę, kroimy ją w drobną kostkę, po czym dorzucamy ją do mięsa. Obieramy marchew, ścieramy ją na tarce i także dorzucamy do mięsa. Całość mieszamy i smażymy ponownie przez kilka minut;

Wlewamy gorący bulion, dodajemy sos sojowy i gotujemy;

Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut, albo aż do miękkości polędwicy, możemy ją przewrócić na drugą stronę;

Siekamy bardzo drobno koperek (można użyć suszonego, ale danie jest mnie aromatyczne) i dorzucamy do mięsa z sosem;

Gotujemy chwilę, zaprawiamy śmietanę mąką i wlewamy do sosu, by go zagęścić i jeszcze chwilę gotujemy.

Gotowe! Smacznego!

Źródło zdjęcia: gate74 z Pixabay

Dodaj komentarz