Jednym z najbardziej delikatnych mięs, szybkim w przygotowaniu jest polędwica. To idealne danie na szybki i smaczny obiad. Dziś polecamy i przedstawiamy przepis na wykonania takiego dania. Zapraszamy na przepis na polędwicę w sosie koperkowym. Smacznego!
Składniki potrzebne do wykonania polędwicy w sosie koperkowym:
- 1 kg polędwiczki wieprzowej;
- Pęczek koperku;
- 2 ząbki czosnku;
- Masło, około 3 łyżki;
- Oliwa;
- Cebula;
- Marchewka;
- Sól;
- Pieprz;
- 500 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego;
- Sos sojowy (około 2 łyżki);
- Śmietana kremówka;
- Mąka do zagęszczenia sosu
Przedmioty potrzebne do wykonania polędwicy w sosie koperkowym:
- Deska;
- Nóż;
- Tasak do mięsa;
- Garnek;
- Tarka;
- Ręcznik papierowy
Sposób przygotowanie polędwicy w sosie koperkowym – przepis:
Przygotowanie dania zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia mięsa za pomocą ręcznika papierowego. Następnie odcinamy błonę i kroimy polędwicę na kawałki około 2-3 centymetrów;
Każdy kawałem mięsa dokładnie solimy i posypujemy pieprzem. Obieramy także czosnek, ścieramy go na tarce i nim także dokładnie nacieramy mięso;
Rozgrzewamy garnek z grubym dnem, do którego wkładamy masło oraz wlewamy oliwę. Gdy się rozpuści, wkładamy plastry mięsa i podsmażamy z każdej strony przez kilka minut;
Obieramy cebulę, kroimy ją w drobną kostkę, po czym dorzucamy ją do mięsa. Obieramy marchew, ścieramy ją na tarce i także dorzucamy do mięsa. Całość mieszamy i smażymy ponownie przez kilka minut;
Wlewamy gorący bulion, dodajemy sos sojowy i gotujemy;
Przykrywamy garnek, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 40 minut, albo aż do miękkości polędwicy, możemy ją przewrócić na drugą stronę;
Siekamy bardzo drobno koperek (można użyć suszonego, ale danie jest mnie aromatyczne) i dorzucamy do mięsa z sosem;
Gotujemy chwilę, zaprawiamy śmietanę mąką i wlewamy do sosu, by go zagęścić i jeszcze chwilę gotujemy.
Gotowe! Smacznego!
Źródło zdjęcia: gate74 z Pixabay