Site Overlay

Udziec z indyka z szybkim sosem

Pora na kolejny, tym razem szybki przepis dla zapracowanych kucharzy, których czas wiecznie goni. Mięso z indyka przyszykujemy i upieczemy sami, ale sos, który będzie do niego dodatkiem, będzie już gotowy. Polecamy i zapraszamy na przepis na: udziec z indyka z szybkim sosem

Składniki potrzebne do przygotowania udziec z indyka z szybkim sosem:

  • 1,5 kg mięsa – udziec z indyka bez kości;
  • Sos do pieczeni jasny Knorr;
  • 2 łyżki przyprawy do pikantnego kurczaka Knorr;
  • Cebula;
  • Olej;
  • Śmietana 18 %, około 2 łyżki

Przedmioty potrzebne do wykonania dania udziec z indyka z szybkim sosem:

  • Miska lub inne naczynie;
  • Łyżka;
  • Patelnia;
  • Naczynia żaroodporne;
  • Deska do krojenia;
  • Nóż;
  • Szklanka;

Sposób wykonania dania udziec z indyka z szybkim sosem – przepis:

Na początek mieszamy przyprawę do pikantnego kurczaka z 3 łyżeczkami oleju, tworząc marynatę. Nacieramy nim dokładnie mięso indyka. Pozostawiamy j w takiej postaci na kilka godzin, wkładamy do lodówki; 

Po tym czasie wyciągamy mięso. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i obsmażamy na niej mięso z każdej strony;

Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, wlewamy do naczyni szklankę wody i wstawiamy do nagrzanego do 190°C, przykrywamy i pieczemy przez 40 minut. 

Po chwili zaglądamy do mięsa, które puści sok. Zbieramy go, bowiem przyda się nam do stworzenia sosu;

Kroimy drobno cebulę, a następnie na tej samej patelni, na której smażyło się mięso wlewamy trochę oleju i podsmażamy cebulę;

Dolewamy 250 ml ciepłej wody, a następnie sok z pieczenia mięsa, dodajemy Sos do pieczeni jasny Knorr. Całość dokładnie wymieszaj. Gotujemy 2 minuty,  zaprawiamy śmietaną;

Upieczone mięso podajemy z tak przygotowanym  sosem. Smacznego!

Źródło zdjęcia: angelicavaihel z Pixabay

 

 

Dodaj komentarz