Site Overlay

Zimne nóżki w galarecie

A dziś polecamy coś, co uważane było za potrawę w czasach PRL-u, zimna potrawa, którą można było zakosztować na każdej imprezie, weselu, chrzcinach, imieninach i urodzinach. Dziś polecamy zimne nóżki w galarecie, które warto jeść, bo oprócz walorów smakowych, są też bardzo zdrowe, szczególnie dla naszego kośćca. zapraszamy na przepis. 

Składniki potrzebne do wykonania potrawy zimne nóżki w galarecie:

  • Żelatyna;
  • Nóżki wieprzowe (około 2kg);
  • 1 Golonka wieprzowa;
  • 4 Marchewki;
  • Pietruszka;
  • Ocet jabłkowy;
  • Ziele angielskie;
  • Liść laurowy;
  • Pieprz ziarnisty;
  • Sól;
  • Natka pietruszki (pęczek);
  • Pieprz;

Przedmioty potrzebne do wykonania potrawy zimne nóżki w galarecie:

  • Garnek;
  • Deska do krojenia;
  • Nóż;
  • Salaterki;
  • Talerz;
  • kuchnia

Sposób wykonana potrawy zimne nóżki w galarecie – przepis:

Przygotowanie dania zaczynamy od oczyszczenia nóżek i golonki i ewentualnie opalenie włosków na mięsie nad ogniem; 

Obieramy warzywa, które wraz z mięsem wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, solimy do smaku. Gotujemy na ogniu tyle czasu, aż mięso będzie bardzo miękkie (sprawdzamy widelcem lub patyczkiem);

Po ugotowaniu mięsa (pamiętajmy o zbieraniu burzyn, które będą pojawiać się w wodzie), wyciągamy je w wywaru i umieszczamy na talerzu, by ostygło; 

Wywar doprawiamy pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim i jeszcze chwilę gotujemy;

Gdy mięso wystygnie, kroimy je drobno, w drobną kostkę, zaś marchewkę w krążki;

Wyłączamy wywar, dokładamy do niego łyżkę żelatyny i mieszamy dokładnie, aż żelatyna się rozpuści;

Na dole salaterki umieszczamy marchewkę, następnie kładziemy mięso i zalewamy wywarem;

Salaterki umieszczamy w lodówce, by stężały;

Podajemy z octem, najlepiej jabłkowym. Smacznego!

Źródło zdjęcia: Bluesnap  z Pixabay

Dodaj komentarz