Kolejny grillowy, prosty przepis. Danie, które przygotujecie szybko, i z pewnością będzie Wam i waszym gościom bardzo smakować. Polecamy mieszanie smaków i mięsnych produktów i przepis na schab w boczku, upieczony szybko i zdrowo, na grillu.
Składniki potrzebne do wykonania schabu w boczku na grilla:
- Kilka plasterków schabu (około 1/2 kilograma);
- Dwa razy więcej plasterków wędzonego boczku:
- Sól;
- Pieprz;
- Przyprawa do grilla;
- Oliwa
Przedmioty potrzebne do wykonania schabu w boczku na grilla:
- Deska do krojenia;
- Tłuczek do mięsa;
- Nóż;
- Talerz;
- Kubek lub szklanka;
- Aluminiowe tacki do grilla;
- Węgiel drzewny lub brykiet;
- Podpałka do grilla;
- Zapałki;
- Grill
Sposób wykonana schabu w boczku na grilla – przepis
Danie zaczynamy od dokładnego umycia schabu i osuszenia go. Następnie na desce do mięsa kroimy schab na cienkie, centymetrowy plastry i każdy z nich tłuczemy, tak jak kotlety.
Następnie na talerzu kładziemy dwa lub trzy plastry boczku, na nim kładziemy stłuczony schab i zwijamy całość, łącząc za pomocą drewnianych wykałaczek.
Do kubka wlewamy oliwę, do której wsypujemy przyprawę do grilla. Mieszamy, po czym polewamy nim nasze schaby w boczku.
Rozpalamy grilla, kładziemy na nim aluminiowe tacki i gdy grill się rozgrzeje, kładziemy mięso. Opiekamy aż się zarumieni z każdej strony. Gotowe!
Źródło zdjęcia: suju-foto z Pixabay