Site Overlay

Schab w boczku – grill

Kolejny grillowy, prosty przepis. Danie, które przygotujecie szybko, i z pewnością będzie Wam i waszym gościom bardzo smakować. Polecamy mieszanie smaków i mięsnych produktów i przepis na schab w boczku, upieczony szybko i zdrowo, na grillu.

Składniki potrzebne do wykonania schabu w boczku na grilla:

  • Kilka plasterków schabu (około 1/2 kilograma);
  • Dwa razy więcej plasterków wędzonego boczku:
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Przyprawa do grilla;
  • Oliwa

Przedmioty potrzebne do wykonania schabu w boczku na grilla:

  • Deska do krojenia;
  • Tłuczek do mięsa;
  • Nóż;
  • Talerz;
  • Kubek lub szklanka;
  • Aluminiowe tacki do grilla;
  • Węgiel drzewny lub brykiet;
  • Podpałka do grilla;
  • Zapałki;
  • Grill

Sposób wykonana schabu w boczku na grilla – przepis

Danie zaczynamy od dokładnego umycia schabu i osuszenia go. Następnie na desce do mięsa kroimy schab na cienkie, centymetrowy plastry i każdy z nich tłuczemy, tak jak kotlety.

Następnie na talerzu kładziemy dwa lub trzy plastry boczku, na nim kładziemy stłuczony schab i zwijamy całość, łącząc za pomocą drewnianych wykałaczek. 

Do kubka wlewamy oliwę, do której wsypujemy przyprawę do grilla. Mieszamy, po czym polewamy nim nasze schaby w boczku.

Rozpalamy grilla, kładziemy na nim aluminiowe tacki i gdy grill się rozgrzeje, kładziemy mięso. Opiekamy aż się zarumieni z każdej strony. Gotowe! 

Źródło zdjęcia: suju-foto z Pixabay

 



 

 

 

Dodaj komentarz