Site Overlay

Marynowane, pieczone polędwiczki

Kolejny prosty i szybki przepis dziś ląduje na blogu. Smaczne i szybkie danie obiadowe. Mięso zamarynowane w ciekawej zalewie, szybkie w wykonaniu, idealne na szybki obiad. Dziś marynowane pieczone polędwiczki. Serdecznie zapraszamy na przepis. 

Składniki potrzebne do wykonania marynowane pieczone polędwiczki:

  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • Olej
  • Przyprawa do gyrosa
  • Ciemny ocet balsamiczny
  • Przyprawy do zupy (maggi)
  • Musztarda 
  • Majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól

Przedmioty potrzebne do wykonania marynowane pieczone polędwiczki:

  • Deska do krojenia;
  • Nóż;
  • Ręczniki papierowe;
  • Kubek;
  • Naczynie żaroodporne;
  • Piekarnik;

Sposób wykonania dania marynowane pieczone polędwiczki:

Uwaga: Przygotowanie dania zaczynamy dzień wcześniej.

W kubku łączymy jedną szklankę oleju, z łyżeczką octu, dwiema łyżkami przyprawy do zup i łyżeczką musztardy, robiąc marynatę do mięsa. Do niej dodajemy nieco majeranku i dwie łyżeczki przyprawy do gyrosa. Całość dokładnie mieszamy. 

Teraz myjemy mięso bardzo dokładnie, osuszamy je ręcznikiem papierowym, po czym umieszczamy w naczyniu żaroodpornym;

Obieramy cebulę, kroimy ją w plasterki i kładziemy ją obok mięsa w naczyniu. Przeciskamy czosnek i umieszczamy go również w naczyniu;

Całość zalewamy marynatą, przykrywamy i wkładamy na całą noc do lodówki;

Następnego dnia wyciągamy, włączamy piekarnik ustawiając go na temperaturę 180 stopni i pieczemy bez przykrycia przez około 40 minut.

Smacznego!

Źródło zdjęcia: RitaE z Pixabay

Dodaj komentarz