A dziś polecamy coś, co uważane było za potrawę w czasach PRL-u, zimna potrawa, którą można było zakosztować na każdej imprezie, weselu, chrzcinach, imieninach i urodzinach. Dziś polecamy zimne nóżki w galarecie, które warto jeść, bo oprócz walorów smakowych, są też bardzo zdrowe, szczególnie dla naszego kośćca. zapraszamy na przepis.
Składniki potrzebne do wykonania potrawy zimne nóżki w galarecie:
- Żelatyna;
- Nóżki wieprzowe (około 2kg);
- 1 Golonka wieprzowa;
- 4 Marchewki;
- Pietruszka;
- Ocet jabłkowy;
- Ziele angielskie;
- Liść laurowy;
- Pieprz ziarnisty;
- Sól;
- Natka pietruszki (pęczek);
- Pieprz;
Przedmioty potrzebne do wykonania potrawy zimne nóżki w galarecie:
- Garnek;
- Deska do krojenia;
- Nóż;
- Salaterki;
- Talerz;
- kuchnia
Sposób wykonana potrawy zimne nóżki w galarecie – przepis:
Przygotowanie dania zaczynamy od oczyszczenia nóżek i golonki i ewentualnie opalenie włosków na mięsie nad ogniem;
Obieramy warzywa, które wraz z mięsem wkładamy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą, solimy do smaku. Gotujemy na ogniu tyle czasu, aż mięso będzie bardzo miękkie (sprawdzamy widelcem lub patyczkiem);
Po ugotowaniu mięsa (pamiętajmy o zbieraniu burzyn, które będą pojawiać się w wodzie), wyciągamy je w wywaru i umieszczamy na talerzu, by ostygło;
Wywar doprawiamy pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim i jeszcze chwilę gotujemy;
Gdy mięso wystygnie, kroimy je drobno, w drobną kostkę, zaś marchewkę w krążki;
Wyłączamy wywar, dokładamy do niego łyżkę żelatyny i mieszamy dokładnie, aż żelatyna się rozpuści;
Na dole salaterki umieszczamy marchewkę, następnie kładziemy mięso i zalewamy wywarem;
Salaterki umieszczamy w lodówce, by stężały;
Podajemy z octem, najlepiej jabłkowym. Smacznego!
Źródło zdjęcia: Bluesnap z Pixabay