Site Overlay

Karkówka z grilla

Majówka, choć pogoda zupełnie nie sprzyjająca to czas grillowania. Sezon grillowy trzeba uznać za otwarty. Zatem ruszamy z nowym cyklem, poświęconym właśnie potrawom z grilla. Dziś aromatyczna, szybka w wykonaniu, karkówka z grilla. Zapraszamy i polecamy!

Produkty potrzebne do wykonania karkówki z grilla:

  • 1/2 kilograma karkówki (ilość zależna od potrzeb);
  • Przyprawa do grilla;
  • Oliwa;
  • Sól;
  • Piwo

Przedmioty potrzebne do wykonania karkówki z grilla:

  • Deska do krojenia;
  • Tłuczek;
  • Miska;
  • Talerz;
  • Tacki aluminiowe do grilla;
  • Węgiel drzewny lub brykiety;
  • Podpałka do grilla;
  • Grill

Sposób wykonania karkówki z grilla – przepis: 

UWAGA: przygotowania dania zaczynamy dnia poprzedzającego grillowanie.

Przygotowanie dania zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia mięsa, które następnie na desce do kronie plastrujemy na cienkie plastry. Im będą bardziej cienkie, tym będzie nam lepiej je stłuc.

Następnie każdy kawałek tłuczemy, tak by powstał bardzo cienki kotlet. Obsypujemy każdy, z obydwu stron przyprawą do grilla lb do karkówki, jak wolimy, po czym wkładamy mięso do miski i polewamy oliwą.

Tak przygotowane mięso zakrywamy – miską talerzem i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Kolejnego dnia na początku rozpalamy grilla, wyciągamy mięso z lodówki.

Gry grill będzie już rozgrzany, kładziemy na nim aluminiowe tacki, a nie kładziemy mięso. Nie musimy już je polewać oliwą, bo są już tłuste.

Co jakiś czas polewamy mięso piwem, bo w ten sposób będzie bardziej kruche. Pieczemy z obydwu stron aż zmieni kolor i się zarumieni. Gotowe!

Źródło zdjęcia: ArturLuczka z Pixabay

Dodaj komentarz