Site Overlay

Nóżki kurczaka w cygańskim sosie

Pora na kolejne smaczne danie, na kolejny ciekawy przepis. Dziś polecamy sprawdzić i samodzielnie wykonać danie z kurczaka, tym razem z ogólnie dostępnych i często stosowanych w polskiej kuchni, kurzych nóg. Zapraszamy na przepis na nóżki kurczaka w cygańskim sosie.

Składniki potrzebne do przygotowania nóżek kurczaka w cygańskim sosie:

  • 4 Nogi kurczaka;
  • 3 cebule;
  • 8 suszonych moreli;
  • 8 suszonych śliwek1/2 szklanki powideł śliwkowych;
  • 1/2 szklanki pomidorowego przecieru;
  • Cukier;
  • Sól;
  • Przyprawa słodka papryka;
  • Przyprawa ostra papryka;
  • Cynamon;
  • Mielony pierz (najlepiej świeżo zmielony);
  • Olej;
  • Natka pietruszki (dla dekoracji);

Przedmioty potrzebne do wykonana nóżek kurczaka w cygańskim sosie:

  • Deska do krojenia;
  • Nóż;
  • Talerz;
  • Garnek lub duża, głęboka patelnia;
  • Ręczniki papierowe
  • Kuchnia

Nóżki kurczaka w cygańskim sobie – sposób przygotowania, przepis:

Przygotowanie dania zaczynamy od dokładnego umycia nóg kurczaka, po czym osuszenia ich za pomocą ręcznika papierowego. 

Następnie na desce do krojenia, za pomocą ostrego noża, dzielimy nogi na udko o pałką i każdą część solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Kładziemy na talerzu, by nieco przesiąkły solą.

Stawiamy garnek na kuchnię, wlewamy nieco oleju i włączamy piecyk, by rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wkładamy wszystkie kawałki kurczaka i smażymy je, opiekamy aż nabiorą złotego koloru.

W tym samym czasie obieramy cebulę. Kroimy ją w piórka. Kroimy także drobno śliwki suszone i suszone morele. Dorzucamy wszystko do podsmażonego kurczaka i smażymy aż cebula się zeszkli. 

Do garnka dodajemy powidła śliwkowe, pomidorowy przecier i wszystko zalewamy szklanką wody. 

Do sosu dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, czyli: 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę ostrej papryki, szczyptę pieprzu i cynamonu. Mieszamy.

Garnek przykrywamy i dusimy w sobie nogi kurczaka około 40 minut. Musimy spróbować sos czy jest słony. Jeśli nie, dosalamy, możemy także dosypać pieprzu czy innej przeprawy.

Dusimy danie, aż mięso będzie miękkie. Posypujemy całość, gdy danie jest już gotowe, posiekaną natką pietruszki (nie jest to konieczne). 

Podajemy z uprażonym ryżem albo z makaronem. Smacznego! 

Źródło zdjęcia: ViktoriyaPavlova z Pixabay

Dodaj komentarz