Pora na kolejny przepis, dziś aromatyczne danie, idealne na obiad, z aromatycznymi grzybami. Zapraszamy na przepis na bitki wieprzowe w sosie z kurek. W przepisie można wykorzystać zarówno świeże kurki, jak i kurki mrożone.
Składniki potrzebne do wykonania bitki wieprzowe w sosie z kurek:
- 500 g wieprzowiny (najlepiej szynka wieprzowa);
- 400 g kurek;
- 1 szklanka wody;
- 2 cebule;
- 1 papryka (może być czerwona, żółta lub zielona);
- Olej;
- 2 łyżki mąki pszennej;
- Majeranek suszony;
- Jałowiec – ziarna;
- Pieprz (najlepiej świeżo zmielony);
- Sól
Przedmioty potrzebne do wykonania dania bitki wieprzowe w sosie z kurek:
- Deska do krojenia;
- Folia spożywcza;
- Tłuczek do mięsa;
- Garnek:
- Patelnia;
- Łyżka;
- Widelec;
- Kuchenka;
Bitki wieprzowe w sosie z kurkami – sposób wykonania (przepis):
Przygotowanie dania zaczynamy od dokładnego umycia mięsa. Osuszamy je trochę, a następnie na desce do krojenia kroimy szynkę na centymetrowe plastry. Owijamy mięso w folię spożywczą i za pomocą tłuczka rozbijamy każdy kawałek mięsa bardzo cienko.
Kurki dokładnie myjemy lub w przypadku zamrożonych, odmrażamy drobno kroimy. Obieramy cebulę ją również kroimy, tym razem w piórka. Przekrajamy paprykę, z której wyciągamy gniazda nasienne, po czym kroimy paprykę w kostkę.
Rozbite kawałki mięso posypujemy solą i świeżo zmielonym mięsem, po czym obtaczamy mąką.
Wlewamy do garnka trochę oleju, rozgrzewamy na ogniu, po czym wrzucamy na olej plastry mięsa i opiekamy aż zmienią kolor i mięso nieco się skurczy. Następnie wlewamy wodę, tak by przykryła mięso i dusimy na małym ogniu.
Na patelni rozgrzewamy olej, na który wrzucamy cebulę. Smażymy ją aż się zeszkli, następnie dodajemy do niej paprykę. Smażymy chwilę.
Usmażone warzywa wrzucamy do garnka z mięsem, dorzucamy pokrojone kurki. Całość doprawiamy solą i piperzem, do smaku. Dorzucamy trzy ziarenka jałowca, a także garść majeranku.
Gotujemy mięso około poł godziny, w zależności jak szybko mięso zmięknie. I gotowe!
Źródło zdjęcia: miriangil z Pixabay