Site Overlay

Bitki wieprzowe w sosie z kurek

Pora na kolejny przepis, dziś aromatyczne danie, idealne na obiad, z aromatycznymi grzybami. Zapraszamy na przepis na bitki wieprzowe w sosie z kurek. W przepisie można wykorzystać zarówno świeże kurki, jak i kurki mrożone.

Składniki potrzebne do wykonania bitki wieprzowe w sosie z kurek:

  • 500 g wieprzowiny (najlepiej szynka wieprzowa);
  • 400 g kurek;
  • 1 szklanka wody;
  • 2 cebule;
  • 1 papryka (może być czerwona, żółta lub zielona);
  • Olej;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • Majeranek suszony;
  • Jałowiec – ziarna;
  • Pieprz (najlepiej świeżo zmielony);
  • Sól

Przedmioty potrzebne do wykonania dania bitki wieprzowe w sosie z kurek:

  • Deska do krojenia;
  • Folia spożywcza;
  • Tłuczek do mięsa;
  • Garnek:
  • Patelnia;
  • Łyżka;
  • Widelec;
  • Kuchenka;

Bitki wieprzowe w sosie z kurkami – sposób wykonania (przepis):

Przygotowanie dania zaczynamy od dokładnego umycia mięsa. Osuszamy je trochę, a następnie na desce do krojenia kroimy szynkę na centymetrowe plastry. Owijamy mięso w folię spożywczą i za pomocą tłuczka rozbijamy każdy kawałek mięsa bardzo cienko.

Kurki dokładnie myjemy lub w przypadku zamrożonych, odmrażamy drobno kroimy. Obieramy cebulę ją również kroimy, tym razem w piórka. Przekrajamy paprykę, z której wyciągamy gniazda nasienne, po czym kroimy paprykę w kostkę.

Rozbite kawałki mięso posypujemy solą i świeżo zmielonym mięsem, po czym obtaczamy mąką.

Wlewamy do garnka trochę oleju, rozgrzewamy na ogniu, po czym wrzucamy na olej plastry mięsa i opiekamy aż zmienią kolor i mięso nieco się skurczy. Następnie wlewamy wodę, tak by przykryła mięso i dusimy na małym ogniu.

Na patelni rozgrzewamy olej, na który wrzucamy cebulę. Smażymy ją aż się zeszkli, następnie dodajemy do niej paprykę. Smażymy chwilę.

Usmażone warzywa wrzucamy do garnka z mięsem, dorzucamy pokrojone kurki. Całość doprawiamy solą i piperzem, do smaku. Dorzucamy trzy ziarenka jałowca, a także garść majeranku.

Gotujemy mięso około poł godziny, w zależności jak szybko mięso zmięknie. I gotowe!

Źródło zdjęcia: miriangil z Pixabay

Dodaj komentarz