Site Overlay

Spaghetti z mięsem mielonym i domowym sosem

Pora na niezwykle popularne, smaczne i lubione danie, które można modyfikować na wiele sposobów, podawać z różnymi sosami i przeróżnymi składnikami. Dziś proponujemy spaghetti z mięsem mielonym i domowym sosem. Danie smaczne, pożywne i wbrew pozorom ze sporą ilością mięsa. Zapraszamy!

Składniki potrzebne do wykonania spaghetti z mięsem mielonym i domowym sosem:

  • Paczka makaronu typu spaghetti;
  • 1/2 kilograma mięsa, najlepiej łopatka wieprzowa, może być karkówka (ewentualnie może być mięso już zmielone);
  • 6 świeżych pomidorów lub dwie puszki pomidorów z puszki (krojone, bez skórki);
  • Czosnek (2 ząbki);
  • 3 ogórki kiszone;
  • 2 cebule;
  • Suszona bazylia;
  • Sól;
  • Pieprz (najlepiej świeżo mielony);
  • Oliwa;
  • Ser żółty do posypania

Przedmioty potrzebne do przygotowania spaghetti z mięsem mielonym i domowym sosem:

  • Duży garnek;
  • Głęboka patelnia;
  • Durszlak;
  • Łyżka;
  • Tarka;
  • Deska do krojenia;
  • Praska do czosnku;
  • Maszynka do mielenia mięsa;
  • Talerz;
  • Kuchnia 

Sposób przygotowania spaghetti z mięsem mielonym z domowym sosem – przepis:

Przygotowania dania zaczynamy od stworzenia sosu pomidorowego. Jeśli mamy świeże pomidory, to gotujemy wodę i wrzątkiem zalewamy kolejne pomidory i każdy obieramy ze skórki. Gdy mamy do dyspozycji pomidory z puszki, to otwieramy puszki.

Włączamy kuchnię, stawiamy na gazie patelnię, wlewamy nieco oliwy. W między czasie na desce kroimy pomidory w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dusimy pomidory, aż zmiękną i stworzą pomidorową masę. Tak samo robimy z pomidorami z puszki.

Sos pomidorowy chwilę dusimy, po czym dosypujemy sól i mielony pieprz. Dosypujemy także suszoną bazylię. Obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę i dorzucamy do sosu.

Obieramy cebulę, kroimy ją w kostkę i na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy ją do pomidorowego sosu.

Gotujemy sos na wolnym ogniu, a w między czasie zajmujemy się mięsem. Jeśli mamy świeże mięso, to dokładnie je myjemy. Następnie kroimy w cienkie paski i mielimy w maszynce do mięsa. Nie dotyczy to już mięsa mielonego.

Na tą sama patelkę, na której smażyliśmy cebulę, wlewamy nieco oliwy i po jej rozgrzaniu wrzucamy zmielone (mielone) mięso. Mieszając smażymy mięso, aż zmieni kolor i woda zostanie z niego odparowana.

Gdy już mięso jest gotowe, dorzucamy je do pomidorowego sosu.

Kroimy kiszone ogórki w drobną kostkę i dorzucamy do sosu pomidorowego z mięsem mielonym i przyprawami. Sos dalej gotujemy na wolnym ogniu.

W międzyczasie nalewamy wody do dużego garnka i stawiamy go na ogniu. Gdy woda się zagotuje, solimy ją i wrzucamy makaron. Gotujemy według instrukcji na opakowaniu (czas zależny od danego makaronu).

Gdy makaron będzie już gotowy (powinien nie być za miękki), odcedzamy go w durszlaku. Nie zalewamy zimną wodą.

Za pomocą kartki ścieramy żółty ser (jeśli chcemy posypać makaron).

Na talerzy wkładamy makaron, polewamy sosem z mięsem, posypujemy serem i gotowe. Smacznego!

Źródło zdjęcia: Myriams-Fotos z Pixabay

Dodaj komentarz