Site Overlay

Rolada z boczku w musztardzie – Wielkanoc

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, zatem dziś kolejne danie, tym razem zimna przekąska, będąca wędliną. Polecamy i zapraszamy na przepis na roladę z boczkiem w aromatycznej musztardzie.

Produkty potrzebne do wykonania rolady z boczku w musztardzie:

  • 1,5 kg boczku bez skóry
  • 2 cebule
  • 3 łyżki musztardy stołowej lub sarepskiej (może być o mocniejszym smaku, jeśli lubicie)
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony (może być ziołowy)
  • Czosnek granulowany
  • Zioła prowansalskie
  • Majeranek
  • Tymianek

Przedmioty potrzebne do wykonania rolady z boczku w musztardzie:

  • Nóż;
  • Widelec;
  • Ręczniki papierowe;
  • Młynek do pieprzu lub moździerz;
  • Sznurek bawełniany;
  • Miseczka lub pojemnik;
  • Naczynie żaroodporne;
  • Piekarnik

Rolada z boczku w musztardzie – przepis:

Uwaga – mięso przygotowujemy dzień wcześniej

Przygotowanie dania zaczynamy od dokładnego umycia boczku, a następnie osuszenia go dokładnie ręcznikiem papierowym. Zostawiamy go na desce, a następnie nakłuwamy za pomocą widelca.

Do miseczki przekładamy musztardę. Mielimy pieprz. Wszystkie przeprawy wsypujemy do musztardy i mieszamy, żeby dobrze się połączyły, a boczek dokładnie solimy.

Obieramy cebulę i kroimy ją piórka. Na rozłożony boczek wylewamy musztardę z przyprawami i dokładnie rozsmarowujemy na mięsie. Następnie wysypujemy pokrojoną cebulę i dokładnie ją rozkładamy.

Teraz dokładnie rolujemy boczek, a następnie mocno związujemy go za pomocą bawełnianego sznurka. Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy przyprawami, w tym mocniej ziołami prowansalskimi i wkładamy na całą noc do lodówki.

Następnego dnia wyciągamy naczynię z mięsem z lodówki, do środka wlewamy pół szklanki wody.

Nastawiamy piekarnik na poziom grzania góra/dół na 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 1.5 godziny. Czasami zaglądamy do mięsa, możemy je polać.

Po upływie czasu wyłączamy piekarnik, otwieramy pokrywę naczynia żaroodpornego i zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. I gotowe! Smacznego!

Źródło grafiki:  designermikele z Pixabay

Dodaj komentarz