Site Overlay

Befsztyk tatarski – popularny tatar

Pora na coś bardzo tradycyjnego, coś co wielu nam kojarzy się z imieninami w czasach PRL, a jednocześnie z czym, co można nazwać polskim sushi. Zapraszamy na smaczne danie z mięsa surowego, wołowiny. Coś dla fanów mięsa surowego. Dziś befsztyk tatarski, popularny tatar.

Składniki potrzebne do wykonania befsztyku tatarskiego, popularnego tatara:

  • Mięso wołowe, najlepsza jest delikatna polędwica wołowa, około 500 gram;
  • 4 jajka;
  • 4 ogórki kiszone
  • 3 cebule;
  • Pieprz;
  • Sól;
  • Oliwa;
  • Woda gazowana

Przedmioty potrzebne do przygotowania befsztyku tatarskiego, popularnego tatara:

  • Maszynka do mielenia mięsa (jeśli nie mamy gotowego mięsa mielonego);
  • Deska do krojenia;
  • Nóż;
  • Widelec;
  • Talerzyki lub salaterki;
  • Ręczniki papierowe

Wykonanie dania zaczynamy od dokładnego umycia mięsa, a następnie osuszenia go za pomocą papierowego ręcznika. Następnie mięso mielimy w maszynce do mielenia, najlepiej na grubych oczkach, albo bardzo drobno siekamy. W takiej wersji tatar jest zdecydowanie smaczniejszy.

Aby najszybciej i najlepiej posiekać wołowinę lub polędwicę, kroimy ją na cienkie plastry a następnie za pomocą bardzo ostrego noża powoli i dokładnie siekamy mięso, musi być naprawdę drobno posiekane. Mięso nie może być zbyt drobno posiekane.

Tak przygotowane mięso solimy i pieprzymy, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem. Pozostawiamy na chwilę, żeby przyprawy wchłonęły się w mięso.

Na desce drobniutko kroimy kiszone ogórki oraz cebulę. Rzucamy warzywa do naszego tatara i mieszamy dokładnie. Dodajemy łyżkę oliwy i łyżkę wody gazowanej. To spowoduje, że mięso nie straci koloru.

Formujemy z mięsa na talerzyku lub salaterce okrągły kształt mięsa, coś na wzór gniazdka a w środek wbijamy żółtko z jajka. Jeśli nie lubimy surowego jajka, możemy je ugotować na miękko i wlać  żółtko. Trzeba jednak pamiętać, że nie będzie ono już miało ładnego, okrągłego kształtu.

Aby danie wyglądało ładnie, możemy obłożyć je posiekaną cebulką i ogórkiem. Podajemy jako przystawkę przed daniem głównym. Smacznego!

Źródło grafiki: MatteoPhotoPro2020 z Pixabay

Dodaj komentarz