Site Overlay

Domowy kabeb z kurczakiem

Witajcie! Pora na kolejny prosty, ale jakże smaczny przepis. Danie niezwykle już popularne, takie które wielu z Was zapewne jada, kebak. Dziś zamiast go kupować, postaramy się Wam przybliżyć prosty, nieco inny przepis na wspomniane danie. Dziś domowy kebab z kurczakiem. Zapraszamy do przepisu!

Składniki potrzebne do wykonania domowego kebabu z kurczakiem:

  • Gotowe chlebki pita (można je wykonać samemu);
  • Podwójna pierś z kurczaka;
  • 2 ogórki;
  • 3 pomidory;
  • 2 cebule;
  • Sałata lodowa;
  • Oliwa;
  • Przyprawa do kebabu;
  • Jogurt naturalny gęsty;
  • 4 ząbki czosnku;
  • Zioła Prowansalskie;
  • Ketchup;
  • Przyprawa papryka ostra;
  • Pieprz;
  • Sól;

Przedmioty potrzebne do wykonania domowego kababu z kurczakiem:

  • Deska do krojenia;
  • Nóż;
  • Miseczka lub talerz;
  • Salaterki lub pojemniczki do sosów;
  • Praska do czosnku;
  • Łyżka
  • Ręczniki papierowe;
  • Patelnia;

Sposób przygotowana domowego kababu z kurczakiem – przepis

Przygotowanie dania, jeśli nie mamy gotowych chlebków pita, zaczynamy od przygotowania sobie ich samemu. Możemy to zrobić wcześniej, a nawet dzień wcześniej. 

Następnie zabierany się za mięso, piersi kurczaka. Na początku dokładnie je myjemy, po czym osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. W mięsa wykrajamy kości, jeśli takie są oraz chrząstki i przerosty a następnie solimy szczyptą soli,  chwilę pozostawiamy. 

Gdy już nieco połączy się z solą, na desce kroimy piersi kurczaka na cienkie paski. Musimy teraz zmacerować nasze mięsko, wykonując do niego odpowiednią marynatę.

Do głębokiej miseczki wlewamy 6 łyżek oliwy i wsypujemy przyprawę do kebabu. Całość mieszamy i wrzucamy do oliwy z przyprawą pokrojone w paski mięso, mieszamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, by mięso połączyło się z zalewą. 

Rozgrzewamy nieco patelnią, na którą wrzucamy nasze zmacerowane mięsko. Smażymy na wolnym ogniu, mieszając by mięso się nie przypaliło. Mięso podsmażamy aż się zarumieni, przez jakieś kilkanaście minut. Następnie odstawiamy z ognia, by się przestudziło.

Myjemy wszystkie warzywa. Sałatę rwiemy na drobne kawałki. Pomidory i ogórki kroimy w drobna kostkę a cebulkę, którą wcześniej obieramy, w talarki, tak by powstały cebulowe pióra. Tak pokrojone warzywa łączymy w dużej misce, mieszamy, po czym solimy i posypujemy pieprzem (najlepszy świeżo zmielony). Ponownie mieszamy. 

Na drugiej patelni nieco podgrzewamy chlebki pita. Zostawiamy je na patelni, przykrywając pokrywką. W między czasie robimy sosy do kababa.

Do miseczki wlewamy gęsty jogurt, nieco go mieszamy. Dolewamy dosłownie pół łyżeczki oliwy, znów mieszamy. Przez praskę przeciskamy ząbki czosnku. Wrzucamy do jogurtu. Dosypujemy łyżkę przyprawy Zioła prowansalskie. Całość mieszamy. Otrzymujemy sos jogurtowy.

Do miseczki wlewamy ketchup (około szklanki), dosypujemy ostrą paprykę i mieszamy. W ten sposób otrzymujemy ostry sos pomidorowy.

Pora przygotować chlebki pita. Na dnie chlebka umieszczamy nieco pomidorowego sosu, wsypujemy garść sałatki warzywnej, wrzucamy kurczaka, przysypujemy sałatką, znów kurczaka i tak na zmianę. Na wierz wylewamy nieco sosu jogurtowego i domowy kebab z kurczakiem gotowy.

Czynności powtarzamy, wypełniając kolejny chlebek. Smacznego! 

Źródło zdjęcia: FreeToUseSounds z Pixabay

Dodaj komentarz