Site Overlay

Przepis na Swojską kaszankę. Jak przygotować ją w domu? Czego potrzebujemy do niej?

Kaszanka bardzo często kojarzy nam się z grillem lub okazyjnym jej przygotowaniem, w związku z czym warto zawsze mieć pod ręką odpowiedni przepis na przygotowanie tego dnia. W końcu kto z Was nie miał pewnego dnia ochoty zjedzenia takiej prawdziwej kaszanki? No właśnie, w związku z czym notujcie co potrzebne będzie do zakupienia i przygotowania. Tak prezentuje się przepis na swojską kaszankę w domowym wykonaniu.

Składniki potrzebne do przepisu na kaszankę swojską:

  • 2 kg kaszy gryczanej,
  • 2 kg kaszy jęczmiennej,
  • 1 kg skórki wieprzowej,
  • 2 kg ścinek mięsnych,
  • kilka liści laurowych,
  • kilka sztuk ziela angielskiego,
  • czosnek,
  • 2 l krwi wieprzowej,
  • odrobina gałki muszkatołowej,
  • odrobina pieprzu ziołowego,
  • odrobina soli,
  • odrobina majeranku.

Przedmioty potrzebne do przygotowania kaszanki:

  • miska,
  • mały garnek,
  • duży garnek,
  • maszyna do mielenia.

Przepis na swojską kaszankę:

Przygotowanie kaszanki rozpoczynamy od umieszczenia w misce razem głowizny, skórek, okrawków, laurowych liści oraz ziela angielskiego, które następnie oczyszczamy. Kolejnym krokiem jest odcedzenie całości, umieszczenie jej w garnku oraz zalanie wodą. Następnie musimy całość przykryć i rozpocząć gotowanie na wolnym ogniu. Utrzymujemy ten stan do momentu uzyskania miękkości, co wskażą nam między innymi rozpadające się skórki, co zajmie około 40 minut.

Na 10 minut przed końcem musimy dodać także wątrobę, która w ciągu tego czasu będzie się gotować. Kaszę musimy również przygotować, w związku z czym w tym wypadku stawiamy na parzenie w rosole przygotowanym na podstawie mięsa z dodatkiem liści laurowych oraz ziela uprzednio przeczyszczonych i przecedzonych. Ilość wody powinna być dwa razu większa niż ilość kaszy.

W tym momencie chwytamy za duży garnek, w środku którego wlewamy wodę, tuż obok utrzymując garnek z kaszą zalaną wcześniej płynem. Gdy ostudzimy mięso ze skórkami musimy zmielić przez średnie sitko, po czym dodajemy do letniej kaszy. Następnie pobieramy krew, przyprawy oraz wyciskamy czosnek, które również do wspomnianej mieszanki dodajemy.

Całość musimy odpowiednio wyrobić, aby forma była odpowiednio trwała i mocna. Jeżeli napotkamy na problemy możemy zdecydować się na dodanie nieco wcześniejszego rosołu lub samej wody po przegotowaniu.

Tak opracowaną kaszankę musimy umieścić w jelicie, po czym umieszczamy całość w dużym garnku, gdzie przez 30 minut gotujemy wszystko. Po około 30 minutach kaszanka powinna wypłynąć dając nam znać, że wszystko jest już gotowe.

I gotowe! Smacznego 😉

Źródło grafiki: RitaE z Pixabay

Dodaj komentarz