Site Overlay

Przepis na świąteczne pierogi z mięsem!

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, który bez wątpienia powinien dostarczać nam nie tylko rodzinny czas, ale także wielką refleksję na temat Pana Boga oraz naszego życia. Co prawda w Wigilię obowiązuje post, lecz w pierwszy oraz drugi dzień Świąt nic nie zaszkodzi, aby skusić się na jakąś pyszną propozycję. W tym roku zdecydowaliśmy się zaoferować Wam przepis na pierogi z mięsem. Jak je wykonać? Czego potrzebujemy? Sprawdźcie!

Składniki potrzebne do przepisu na pierogi z mięsem:

  • Ciasto:
    • 300 g mąki pszennej,
    • 125 ml wody,
    • jajko,
    • odrobina masła,
    • odrobinę soli.
  • Farsz:
    • 500 g ugotowanego mięsa z rosołu,
    • ugotowana marchewka,
    • pół ugotowanej pietruszki,
    • 300 g pieczarek,
    • cebula,
    • odrobina masła,
    • jajko.

Przedmioty potrzebne do przygotowania pierogów na Święta Bożego Narodzenia:

  • garnek mały i duży,
  • miska,
  • folia,
  • szklanka.

Przepis na pierogi z mięsem:

Przepis zdecydowaliśmy się podzielić na trzy zasadnicze części, które pozwolą Wam opanować całą sytuację i się nie zgubić. Na początek zapraszamy Was prezentacji tego jak wykonać dobre ciasto do pierogów. Jak wiadomo jest to absolutna podstawa tego dania!

Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, po czym gotujemy w garnku wodę. Gdy uzyskamy wrzątek to musimy dodać do niego także masło w taki sposób, aby doprowadzić ją do roztopienia. W tej chwili nie pozostaje nam nic innego jak stopniowo wlać do mąki ten wywar jednocześnie całość mieszając. W trakcie przygotowywania się pierwszego etapu możemy zająć się roztrzepaniem jajka, gdyż w tej chwili będziemy mogli całość wymieszać razem ze sobą, z czasem rozpoczynając już zgniatanie całości do etapu gładkości. Następnie musimy wykorzystać mąkę na blacie czy desce, na której odłożymy je i jeszcze przez niecałe dziesięć minut musimy je ugniatać. Kolejnym krokiem jest zawinięcie jej w folię oraz odstawienie na około pół godziny.

Po tym okresie dzielimy je na cztery równe części, aby każdą z nich rozwałkować do grubości maksymalnej wynoszącej trzy milimetry. Jeżeli napotkamy na problem to możemy skorzystać jeszcze z mąki. Chwytamy za szklankę i wycinamy z jej pomocą kółka, przy okazji mogąc je nieco rozciągnąć palcami.

Aby wykonać farsz musimy rozpocząć od pieczarek, które oczyszczamy, szczotkujemy oraz kroimy na kosteczkę. Podobnie czynimy z cebulą, po czym oba składniki umieszczamy na patelni uprzednio rozgrzanej na której znajdzie się masło. W tej chwili staramy się doprowadzić do odparowania, przy czym zapomnieć nie możemy o stałym mieszaniu. Całość wraz z ugotowanym mięsem mielimy w maszynce do mięsa czyniąc to starannie, po czym dodajemy pieprz i sól. Ponadto możemy się zdecydować na jajko, dzięki czemu uzyskamy optymalny efekt końcowy.

W środku naszego ciasta umieszczamy łyżkę czubatą farszu, po czym składamy je w pół oraz dokładnie zalepiamy po brzegach. W drugim, dużym garnku umieszczamy wodę, dodajemy sól i doprowadzamy ją do wrzenia, po czym powoli umieszczamy w niej partię pierogów w taki sposób, aby nie doprowadzić do zbliżenia się całości. Całość powinna doprowadzić się do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień na średni i gotujemy całość jeszcze przez około 2 minuty, aż do chwili gdy całość wypłynie.

Na koniec pozostaje nam ostatnia część pracy, czyli umieszczenie ugotowanych pierogów na patelni, dzięki czemu będziemy się mogli delektować małymi chrupnięciami i troszkę lepszym smakiem.

Źródło grafiki: Photo by Taylor Wilcox on Unsplash

Dodaj komentarz