Site Overlay

Przepis na klasyczne brytyjskie śniadanie (Full English Breakfast)

W dniu dzisiejszym zdecydowaliśmy się zaprezentować Wam przepis na zestaw dań, które są niezwykle lubiane, stanowią pewnego typu tradycję kulinarną Wielkiej Brytanii. Nie da się zaprzeczyć, że nie jest to w wielu wypadkach najbardziej zdrowotne danie, no ale przecież raz na jakiś czas można się skusić na coś mniej optymalnego. Z resztą w naszym przepisie na brytyjskie śniadanie znajdziecie kilka propozycji uzupełniającej całość o cenne składniki.

Składniki potrzebne do przepisu na brytyjskie śniadanie:

  • kiełbaski lub alternatywnie parówki,
  • 2 jajka
  • bekon,
  • fasolka,
  • chleb tostowy,
  • pieczarki,
  • pomidory,
  • cebula,
  • koncentrat pomidorowy,
  • kiełbasa
  • szynka,
  • owsianka,
  • odrobina masła,
  • odrobina soli,
  • odrobina pieprzu,
  • bulion.

Przedmioty potrzebne do Full English Breakfast:

  • patelnia,
  • szpatułka lub drewniana łopatka.

Dodatki do śniadania w stylu brytyjskim:

  • czarna kawa lub mocna czarna herbata,
  • sok pomarańczowy (lub inny, który lubimy najbardziej),
  • dżem (lub marmolada, w zależności od preferencji),
  • ulubione owoce,
  • wędlina Black pudding (alternatywnie, w Polsce łatwiej będzie się można nabyć kaszankę).

Przepis na brytyjskie śniadanie (Full English Breakfast):

Zanim przejdziemy do zasadniczego przepisu, pozwólcie że zrobimy małe wprowadzenie. Otóż Full English Breakfast to tradycyjne brytyjskie śniadanie składające się z kilku składników przygotowywanych często na patelni równolegle. Dzięki temu zabiegowi od razu możemy się cieszyć ciepłym jedzeniem pełnym smaku. Pamiętajmy o tym, że mówimy tutaj o daniu z licznych składników, warto zatem postawić na mniejsze porcje, aby móc wszystkiego spróbować.

Aby jak najlepiej przygotować jajko sadzone najlepiej jest zdecydować się na jedną łyżkę masła, którą rozpuścimy na nieprzywierającej patelni. Umieszczamy na niej jajka dbając szczególnie o to, abyśmy nie pozostawili żadnych fragmentów skorupy. Po zmniejszeniu ognia pozostawiamy całość na około 4 minuty, obserwując czy białko już się optymalnie dla nas ścięło, a żółtko zgęstniało. Gdy to osiągniemy przechylamy patelnię, nabieramy nadmiar masła oraz polewamy tym całość, by na 15 sekund sobie jeszcze troszkę odleżała. Na koniec szpatułką, łopatką lub za sprawą pokrywki ściągamy całość i kładziemy na talerzu.

Na patelni musimy przygotować również kiełbaski oraz bekon, które smażymy zgodnie z własnymi potrzebami, od lekko podgrzanych po mocno przerobione. W tej kwestii musimy samodzielnie ocenić na czym nam najbardziej zależy. Przy okazji możemy się także pokusić o przeprowadzenie tego procesu zarówno na pieczarkach jak również i pomidorach, które uprzednio pokroić musimy w pokroić w krążki.

Fasolkę po bretońsku przegotujemy rozpoczynając od oczyszczenia fasoli i pozostawienia jej do napęcznienia JUŻ DZIEŃ WCZEŚNIEJ (odłożyć ją należy dzień wcześniej). Następnie kroimy kiełbasę oraz cebulę w kostkę i umieszczamy ją na patelni, gdy już się usmaży umieszczamy na niej również fasolę, której towarzyszyć będzie również koncentrat, bulion oraz pieprz. W tej chwili przychodzi czas na pomieszanie całości w ciągu kilku minut.

Jeżeli chcielibyśmy całości dołożyć większą porcję zdrowia oraz odpowiednich składników odżywczych bez wątpienia koniecznie trzeba pamiętać o owocach, zdecydować się warto na zrobienie sobie owsianki lub placków ziemniaczanych, które pozwolą nam jeszcze mocniej urozmaicić i tak pokaźne i potężne śniadanie.

W przypadku herbaty jednym z najczęściej pojawiających się propozycji znajdują się English Breakfast Tea oraz Irish Breakfast Tea, pochodzące właśnie z Wysp, choć nic nie zaszkodzi, jeżeli postawimy na popularniejsze Earl Grey. Fani kawy powinni wybrać najlepszy dla siebie gatunek, natomiast fani soku powinni postawić na dużą szklankę.

Źródło grafiki: Photo by Jonathan Farber on Unsplash.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *