Site Overlay

Przepis na Ciasto pasterza (Shepherd’s Pie) – Co trzeba mieć, by je zrobić?

Sylwester zbliża się wielkimi krokami, a co za tym idzie warto jest zaskoczyć swoich gości jakimś nietypowym, oryginalnym oraz wyśmienicie smakującym daniem. W związku z tym zdecydowaliśmy się zaprezentować Wam przepis na Ciasto pasterza, znanego w swojej ojczyźnie jako Shepherd’s Pie. Jak należy wykonać to danie i czego potrzebujemy do jego wykonania? W poniższym tekście znajdziecie najważniejsze informacje!

Składniki potrzebne do przepisu na Ciasto pasterza (Shepherd’s Pie):

  • 500 g ziemniaków,
  • 40 dag mięsa mielonego wołowego,
  • 10 dag szynki szwarcwaldzkiej,
  • cebula,
  • duży pomidor,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 150 ml mleka,
  • odrobina masła,
  • 15 dag startego żółtego sera ,
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich ,
  • łyżka mąki pszennej,
  • listek laurowy ,
  • odrobina ziela angielskiego,
  • szczypta mielonego kminku,
  • odrobina sól ,
  • odrobina pieprzu,
  • odrobina oleju,
  • natka pietruszki.

Przedmioty potrzebne do przygotowania ciasta pasterza:

  • garnek,
  • miska,
  • deska do krojenia,
  • patelnia,
  • mikser,
  • naczynie żaroodporne.

Przepis na Ciasto pasterza (Shepherd’s Pie):

Przygotowanie dania potrwa mniej więcej godzinę, przy czym nie jest to trudny przepis, mogący zaspokoić nawet 4 osoby.

Przygotowanie Ciasta pasterza rozpoczynamy od obrania naszych ziemniaków, poczym oczyszczamy je, umieszczamy w garnku, zalewamy je wodą, dodajemy szczyptę soli oraz ziele oraz listki. Następnie całość gotujemy, a gdy to się stanie, musimy zdecydować się na odcedzenie i przekrojenie przygotowanych ziemniaków w optymalny kształt, na przykład w kostkę.

W tym momencie musimy zabrać się za masło, które umieszczamy na patelni, podgrzewamy ją i po chwili umieszczamy na niej wspomniane zimniaki. Te wraz z ziołami podsmażamy, aby je następnie umieścić w misce i zmiksować w masę zmiękczaną poprzez systemaczyne dodawanie mleka. Gdy już uzyskamy odpowiednią formę musimy wbić oba jajka i jeszcze raz całość zmieszać, po chwili dodając do tego także ser.

W tej chwili możemy się zabrać za pomidory, które musimy sparzyć, aby po chwli je obrać i przekroić. Tuż obok możemy czosnek oraz cebulę posiekać w kostkę, którą umieścimy na patelni z olejem, aby uzyskać efekt zeszklenia.

Następnie dorzucamy do tego mięso oraz kawałki pomidora. Następnie całość umieszczamy z mąką razem, aby zmienić ją w masę o odpowiedniej formule. Następnie wybieramy pieprz, mielony kminek oraz przyprawy i mieszamy razem. Chwytamy za naczynie do zapiekania, smarujemy je olejem, kładziemy na nich szynkę, mięso oraz na całości umieszczamy przygotowane wcześniej ziemniaki.

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza i wkłądamy danie na okres około pół godziny. Gdy całość będzie gotowa możemy całość posypać natką pietruszki.

Źródło grafiki: Photo by Dilyara Garifullina on Unsplash (Grafika poglądowa, nie oddaje faktycznego wyglądu ciasta).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *