Site Overlay

Charakterystyka czerwonego i białego mięsa, czyli co możemy zyskać?

Niedawno poinformowaliśmy Was w dedykowanym wpisie o pogłoskach jakoby mięso czerwone miało mieć rakotwórcze “zabarwienie“.  W związku z tym zdecydowaliśmy się tym razem przedstawić Wam zalety mięsa jako takiego, wprowadzonego również z podziałem na mięso czerwone oraz mięso białe.

Wstępniak…

Rozpocznijmy od tego, że mięso wszelkiej maści stanowi ważne źródło naturalnego białka, tłuszczu, kwasów tłuszczowych czy cholesterolu, który w określonej ilości jest bardzo istotny dla naszego organizmu. Zapomnieć nie można także o różnego typu witaminach, minerałach czy tak istotnych elementów jak żelazo czy cynk. Warto zwrócić uwagę także na różnice na przykład pomiędzy mięsem kaczki czy gęsi nad indykiem oraz kurczakiem (pierwsze dwa rodzaje są bardziej kaloryczne, ale posiadają więcej żelaza czy witamin z grupy B).

Wpływ na nasze zdrowie i organizm ma zarówno czerwony rodzaj jak i biały, przy czym ani jedno, ani drugie nie zastąpi się nawzajem. W związku z czym oba rodzaje koniecznie mają się znaleźć w naszej codziennej diecie. Należy zwrócić uwagę na konkretne produkty, ich charakterystykę oraz możliwości, które pozwolą nam chociażby skutecznie się odchudzać.

W skrócie – mięso białe

W przypadku tego typu mówimy głównie o mięsie drobiowym (kurczak, kaczka, indyk, gęsi itp.) posiadający, mniejszą zawartość tłuszczu czy cholesterolu. W tym wypadku mówimy jednak o sporych walorach odżywczych, które uda się zachować tylko i wyłącznie w przypadku odpowiedniego wykonania.

W skrócie – mięso czerwone

Czerwony” typ na który składają się wieprzowinę, wołowinę, cielęcinę, baraninę, jagnięcinę, koninę, dziczyznę czy kozinę. Ten rodzaj mięsa jest mocno krytykowany ze względu na większą dawkę tłuszczu, jednakże wszystko przy odpowiednim umiarze i rozsądku nic nam nie grozi.

Podsumowanie charakterystyki mięsa czerwonego i białego

Pomimo wielu opinii, mniej lub bardziej radykalnie negatywnych wobec mięsa, nie można go od tak zostawić i spożywać. Oczywiście nie spowoduje to nagłych zmian w naszym organiźmie, jednakże trzeba mieć to na uwadze w kontekście dalekiej przyszłości. Z pewnością należy unikać niebezpieczeństw pokroju nadmiaru tłuszczu, jednakże trzeba w tym wypadku stawiać na rozsądek oraz odpowiednie metody wykonania, aby zachować wszystkie naturalne zalety.

 

Źródło grafiki: unsplash.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *