Dziś polecamy danie z najbardziej popularnym mięsem, jakim jest kurczak. Zapraszamy na przepis na kurczaka słodko-kwaśnego, danie popularne, smaczne i z nutą Azji. Serdecznie polecamy!
Składniki potrzebne do przygotowania kurczaka słodko-kwaśnego:
500 g piersi kurczaka;
1 czerwona papryka (może być zielona lub żółta);
1 marchewka;
Kawałek ananasa (jego ilość zależy od tego jak słodkie chcemy mieć danie);
1 łyżka mąki ziemniaczanej;
ząbek czosnku;
Sok z cytryny, limonki, około jedna łyżka lub ocet ryżowy, też łyżka;
4 łyżki cukru;
Pieprz mielony;
Olej;
Ketchup;
Przedmioty potrzebne do wykonania dania kurczak słodko-kwaśny;
- Deska do krojenia:
- Nóż;
- Talerz lub miska;
- Tarka lub praska do czosnku;
- Szklanka;
- Wok lub duża, głęboka patelnia;
- Ręczniki papierowe;
- Kuchnia;
Sposób wykonania dania kurczak słodko-kwaśny, przepis:
Danie zaczynamy od umycia i osuszenia piersi z kurczaka za pomocą papierowego ręcznika;
Następnie kroimy piersi kurczaka w paski, a potem w kostkę, po czym solimy i pieprzymy i wkładamy na talerz, obtaczamy mąką ziemniaczaną i na chwilę zostawiamy;
Teraz zajmujemy się warzywami. Paprykę obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Obieramy ananasa, kroimy na kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o cienkich oczkach;
Mieszamy sok z cytryny czy limonki, albo ocet ryżowy z cukrem i 3 łyżkami wody i odstawiamy;
W woku lub na dużej patelni wlewamy nieco oleju, wrzucamy kurczaka i obsmażać go z każdej strony, przez kilka minut. Dodajemy czosnek, paprykę i marchewkę. Mieszamy i smażymy przez kilka minut. Dodajemy ananasa, mieszamy i smażymy przez 2 minuty.
Zwiększamy ogień, na patelnię wlewamy sok z cytryny, limonki lub ocet z wodą i cukrem, mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy trochę ketchupu, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Gotowe! Smacznego!
Źródło zdjęcia: genoism