Schab to jedno z najbardziej popularnych mięs w naszym kraju. Dziś proponujemy go w nieco innej odsłonie niż tradycyjny panierowany. Zapraszamy na przepis na schab z plastrami jabłka, pieczony i aromatyczny. Serdecznie zachęcamy do skorzystania z przepisu.
Składniki potrzebne do przygotowania schabu z jabłkiem:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 3 jabłka
- Pół szklanki białego wina wytrawnego
- Olej
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Majeranek
- Pieprz, najlepiej świeżo zmielony
- Rozmaryn suszony
- Tymianek suszony
- 3-4 goździki
Przedmioty potrzebne do wykonania schabu z jabłkiem:
- Deska do krojenia;
- Nóż;
- Miska;
- Rękaw do pieczenia;
- Naczynie żaroodporne;
- Ręczniki papierowe;
- Piekarnik
Sposób wykonania schabu z jabłkiem – przepis:
Wykonanie dania zaczynamy od dokładnego umycia mięsa i osuszenia go za pomocą ręcznika papierowego. Następnie mięso dokładnie solimy i pieprzymy;
Mięso zostawiamy na razie w spokoju i zajmujemy się marynatą. W tym celu do miseczki wlewamy 5 łyżek oleju, wyciskamy 2 ząbki czosnku, dosypujemy łyżkę majeranku, pół łyżeczki pieprzy, dwie łyżeczki soli, a także szczyptę tymianku i rozmarynu. Na koniec wrzucamy 3 lub 4 goździki i marynatę bardzo dobrze mieszamy;
Nacieramy schab ową marynatą, po czym wkładamy do lodówki na kilka godzin;
Następnie wyciągamy mięso i za pomocą noża nacinamy go po całej długości;
Obieramy jabłka, kroimy je w plasterki i umieszczamy plasterki w nacięciach. Polewamy mięso winem;
Wkładamy schab do rękawa do pieczenia, a następnie na naczynia żaroodpornego;
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie otwieramy naczynie i pieczemy jeszcze przez 15 minut. Mięso się zarumieni. Gotowe! Smacznego!
Źródło zdjęcia: alepiccoli77 z Pixabay