Danie szybkie, niezwykle smaczne, doskonałe na niedzielny, ale nie tylko taki obiad, to dzisiejszy polecany dla Was przepis. Macie ochotę na coś szybkiego? Macie ochotę na coś delikatnego i prostego wykonaniu? Polecamy zatem biodrówkę w cebuli. Zapraszamy na przepis!
Składniki potrzebne do wykonania biodrówki w cebuli:
- 4 plastry mięsa z biodrówki;
- 1 kg cebuli;
- Sól;
- Pieprz ziarenka;
- Pieprz mielony;
- 2 liście laurowe;
- 3 łyżki mąki;
- Woda
Przedmioty potrzebne do wykonania biodrówki w cebuli:
- Deska do krojenia;
- Tłuczek do mięsa;
- Nóż;
- Talerz;
- Ręczniki papierowe;
- Patelnia z pokrywką;
- Kuchnia
Sposób wykonania dania biodrówka w cebuli – przepis:
Przygotowanie dania tradycyjnie zaczynamy od dokładnego umycia mięsa i osuszenia go za pomocą ręcznika papierowego;
Następna na desce zbijamy każdy kawałek mięsa na bardzo cienki placek. Jeśli kawałek jest duży, możemy go przekroić;
Wysypujemy na talerz mąkę i obtaczamy w niej każdy kawałek mięsa;
Stawiamy patelkę na kuchnię, nalewamy nieco oleju i gdy się rozgrzeje, podsmażamy przez kilka minut każdy kawałek mięsa. Robimy to z każdej strony, aż mięso się zarumieni;
Wyłączamy patelnię i zajmujemy się cebulą. Obieramy ją, a następnie kroimy w talarki i wrzucamy na patelnię, do mięsa, która ma przykryć je bardzo grubą warstwą;
Zalewamy mięso z cebulą wodę, solimy do smaku, wsypujemy kilka ziaren pieprzu, wrzucamy liście laurowe, nieco pieprzymy, po czym przykrywamy;
Dusimy na małym ogniu aż cebula zmięknie, podobnie jak mięso. Część cebuli całkowicie się rozgotuje, przez co sos będzie dość gęsty;
Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Źródło zdjęcia: RitaE z Pixabay