Kolejne proste danie idealnie pasuje na niedzielną kolację, albo na niedzielne śniadanie, szczególnie jeśli lubimy kiełbasę. Do tego dania można użyć także białej kiełbasy. Polecamy danie – pieczona kiełbasa z cebulą.
Składniki potrzebne do wykonania pieczonej kiełbasy z cebulą:
- 4 kawałki kiełbasy (zależne od potrzeb, ilość raczej dowolna);
- 4 duże cebule;
- Pieprz;
- Sól;
- Ojej
- Musztarda lub ketchup (opcjonalnie)
Przedmioty potrzebne do wykonania pieczonej kiełbasy z cebulą:
- Deska do krojenia;
- Nóż;
- Patelnia z przykryciem;
- Widelec;
- Kuchnia;
- Talerz
Sposób wykonania pieczonej kiełbasy z cebulą – przepis:
Na desce do krojenie nacinamy każdy kawałek kiełbasy, zarówno na dole, jak i na górze (nie przecinamy, żeby się nie rozpadła);
Rozgrzewamy olej na patelni (bardzo niewiele) i kładziemy kiełbasę, którą opiekamy z każdej strony, aż się zarumieni;
Gdy kiełbasa będzie się piec, obieramy cebule, kroimy ją w drobna kostkę lub piórka (jak wolimy) i wrzucamy na patelnię z kiełbasą. Solimy cebulę, posypujemy pieprzem, po czym zamykamy patelnią pokrywką;
Dusimy kiełbasę z cebulą na bardzo wolnym ogniu przez jakieś 15-20 minut. Musimy uważać, by cebula się nie przypaliła;
Podajemy z musztardą lub ketchupem, albo zwyczajnie bez. Świetnie smakuje ze świeżym chlebkiem lub bułkami. Smacznego!
Źródło zdjęcia: jarmoluk z Pixabay