Site Overlay

Klopsiki w sosie grzybowym

Mięso to składnik idealnie pasujący do dań obiadowych. Na polskich stołach często gości na nim mięso mielone, także w postaci pulpetów. Dziś proponujemy jeden z przepisów na pulpeciki. Polecamy świetne danie obiadowe, które idealnie się komponuje z delikatna surówką z sałaty czy marchewką z groszkiem. Tym razem przepis na pulpeciki w sosie grzybowym. Serdecznie zapraszamy na przepis!

Składniki potrzebne do wykonana pulpecików w sosie grzybowym:

  • 500 gram łopatki wieprzowej;
  • 250 gra wołowiny bez kości (ewentualnie mieszane mięso mielone);
  • 1 duża cebula
  • 150 gram suszonych grzybów (mogą być mieszane, różne)
  • Bułka do zamoczenia;
  • Jajko;
  • Sól;
  • 2 ziarenka ziela angielskiego;
  • 1 liść laurowy;
  • Pieprz, najlepiej świeżo zmielony;
  • Olej do smażenia;
  • Mąka

Przedmioty potrzebne do wykonana dania pulpeciki w sosie grzybowym:

  • Maszynka do mielenia mięsa;
  • Deska do krojenia;
  • Nóż;
  • Miska;
  • Talerz;
  • Ręczniki papierowe;
  • Głęboka patelnia;
  • Kuchnia

Sposób przygotowania pulpecików w sobie grzybowym – przepis:

Przygotowanie dania zaczynamy od bardzo dokładnego umycia mięsa i osuszenia go za pomocą ręcznika papierowego, następnie pokrojenie go i zmielenia w maszynce do mielenia (nie dotyczy oczywiście już gotowego mięsa mielonego);

Tak zmielone mięso solimy do smaku i pieprzymy, wbijamy jako i namoczoną wcześniej i wyciśniętą z wody bułkę;

Obieramy cebulę i kroimy ją w bardzo drobną kostkę;

Stawiamy na kuchnię patelnię, wlewamy nieco oleju i rozgrzewamy go, po czym wrzucamy na patelnią pokrojona cebulkę i podsmażamy ją, aż się zarumieni. Gdy ostygnie, dorzucamy do zmielonego mięsa i bardzo dokładnie mieszamy;

Mięso zostawiamy, żeby się przegryzło, a na desce do krojenia bardzo drobno kroimy suszone grzyby, możemy je także porządnie zgnieść;

Na tą samą patelnię ponownie wlewamy nieco oleju i włączamy kuchnię, by rozgrzać olej. Na płaski talerz wsypujemy trochę mąki, formujemy z mięsa mielonego kulki i obtaczamy każdą w mące, a następnie kładziemy na patelnię i podsmażamy w każdej strony przez kilka minut;

Następnie dorzucamy pokrojone suszone grzyby, dorzucamy liść laurowy i ziele, po czym całość zalewamy wodą, którą nieco solimy i pieprzymy do smaku;

Gotujemy całość około poł godziny, a następnie zagęszczamy za pomocą mąki rozbełtanej w wodzie i jeszcze chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje. 

I gotowe! Smacznego! 

Źródło zdjęcia: manfredrichterz Pixabay

Dodaj komentarz