Kolejny przepis spodoba się miłośnikom kotletów schabowych, które jednak zostały podane w zupełnie inny sposób, przypominając klasyczną zapiekankę. Polecamy przepis zapiekane kotlety z pieczarkami. Serdecznie zapraszamy do skorzystania z przepisu, życząc smacznego 🙂
Składniki potrzebne do wykonania zapiekane kotlety z pieczarkami:
- kotlety schabowe 4 sztuki;
- 2 duże cebule;
- 500 g pieczarek;
- 120g boczku;
- Keczup;
- Musztarda;
- Śmietana kremówka;
- 2 Łyżki mąki;
- Sól;
- Pieprz;
- Olej
Przedmioty potrzebne do wykonania zapiekane kotlety z pieczarkami:
- Deska do krojenia;
- Nóż;
- Talerz;
- Patelnia;
- Naczynie żaroodporne (bez przykrycia);
- Piekarnik
Sposób wykonania zapiekane kotlety z pieczarkami- przepis:
Przygotowanie dania zaczynamy od umycia i oczyszczenia kotletów, a następnie przyprawienia ich solą oraz pieprzem. Smażymy je z każdej strony;
Obieramy cebulę, po czym kroimy ją w talarki, podobnie jak pieczarki, który obieramy i kroimy na plasty;
Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na niej cebulę z boczkiem. Dodajemy pieczarki i je tez smażymy. Będą musiały odparować. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 6 łyżek keczupu, 4 łyżki musztardy. Całość mieszamy;
Do żaroodpornego naczynia władamy kotlety, a na nie pieczarki, cebulę i boczek, nasz sos. Całość polewamy śmietaną, nie przykrywamy:
Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 200°C.
Podajemy z ziemniakami. Smacznego!
Źródło zdjęcia: Suppenkasper z Pixabay