Site Overlay

Zapiekane kotlety z pieczarkami

Kolejny przepis spodoba się miłośnikom kotletów schabowych, które jednak zostały podane w zupełnie inny sposób, przypominając klasyczną zapiekankę. Polecamy przepis zapiekane kotlety z pieczarkami. Serdecznie zapraszamy do skorzystania z przepisu, życząc smacznego 🙂

Składniki potrzebne do wykonania zapiekane kotlety z pieczarkami:

  • kotlety schabowe 4 sztuki;
  • 2 duże cebule;
  • 500 g pieczarek;
  • 120g boczku;
  • Keczup;
  • Musztarda;
  • Śmietana kremówka;
  • 2 Łyżki mąki;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Olej

Przedmioty potrzebne do wykonania zapiekane kotlety z pieczarkami:

  • Deska do krojenia;
  • Nóż;
  • Talerz;
  • Patelnia;
  • Naczynie żaroodporne (bez przykrycia);
  • Piekarnik

Sposób wykonania zapiekane kotlety z pieczarkami- przepis:

Przygotowanie dania zaczynamy od umycia i oczyszczenia kotletów, a następnie przyprawienia ich solą oraz pieprzem. Smażymy je z każdej strony;

Obieramy cebulę, po czym kroimy ją w talarki, podobnie jak pieczarki, który obieramy i kroimy na plasty;

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na niej cebulę z boczkiem. Dodajemy pieczarki i je tez smażymy. Będą musiały odparować. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 6 łyżek keczupu,  4 łyżki musztardy. Całość mieszamy;

Do żaroodpornego naczynia władamy kotlety, a na nie pieczarki, cebulę i boczek, nasz sos. Całość polewamy śmietaną, nie przykrywamy:

Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30min. w temperaturze 200°C.

Podajemy z ziemniakami. Smacznego!

Źródło zdjęcia: Suppenkasper z Pixabay

Dodaj komentarz