Site Overlay

Pieczonki, danie z ogniska

Wkraczamy, wprawdzie powoli, patrząc na pogodę za oknem, w wakacyjny czas, w czas urlopów. Dlatego też dziś proponujemy danie znane lokalnie, najbardziej na Śląsku i w okolicach Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Polecamy danie, które sporządzimy w kociołku, w ognisku. Oto przepis na aromatyczne pieczonki z ogniska. 

Składniki potrzebne do przygotowania dania – pieczonki:

  • 8 ziemniaków;
  • 1.5 kiełbasy;
  • 10 plasterków boczku wędzonego;
  • 4 cebule;
  • Kapusta;
  • Smalec;
  • Sól;
  • Pieprz;

Przedmioty potrzebne do wykonania dania – pieczonki:

  • Deska do krojenia;
  • Nóż;
  • Kociołek żeliwny do gotowania na ognisku;
  • Drewno do ogniska;
  • Podpałka;
  • Zapałki;
  • Rękawice ochronne

Sposób wykonania pieczonek – przepis:

Zadanie zaczynamy od rozpalenie ogniska;

Następnie przygotowujemy garnek żeliwny, który powinien mieć przykrycie. Smarujemy go dokładnie smalcem. Na dnie układamy liście kapusty, tak by przykrywała dno kociołka;

Obieramy ziemniaki, kroimy je w talarki. Kroimy kiełbasę w kostkę, czy talarki (według uznania). Podobnie robimy z cebulą, którą kroimy w kostkę. Kroimy także w kostkę boczek;

Układamy warstwami ziemniaki, boczek, cebulę, przykładając do ścianek kociołka kolejne liście kapusty. Warstwy solimy i posypujemy pieprzem;

Wypełniamy warstwami garnek, dokładamy także smalcu;

Na wierz układamy kapustę i przykrywamy garnek, po czym stawiamy na ogniu;

Dusimy na ognisku od 1,5 do 2 godzin. Możemy zaglądać do garnka. Ziemniaki i kapusta musi być miękka.

Gdy tak się stanie, danie jest gotowe. Smacznego!

Autor zdjęcia: chrisaram2 z Pixabay

Dodaj komentarz