Maj to idealny czas na dania z grilla, które przyrządzimy na podwórku i upieczemy nie na kuchni a często na przenośnym grillu. Dziś polecamy więc kolejne danie grillowe. Oto przepis na kotleciki wołowe. Serdecznie polecamy!
Składniki potrzebne do wykonania kotlecików wołowych – grill:
- Mielone mięso wołowe – 500 g;
- Kasza orkiszowa jedna saszetka;
- 1 jajko;
- cebula;
- 2 ząbki czosnku;
- Szczypta mięty suszonej;
- Szczypta papryki chili;
- Szczypta kminu rzymskiego mielonego;
- Szczypta cynamonu mielonego;
- Szczypta słodkiej papryki mielonej;
- Szczypta imbiru mielonego;
- Sól;
- Olej;
Przedmioty potrzebne do wykonania kotlecików wołowych – grill:
- Deska do krojenie;
- Nóż:
- 12 patyczków do szaszłyków;
- Miska;
- Mały garnek:
- Patelnia grillowa;
- Grill;
- Rozpałka do grilla;
- Węgiel drzewny lub brykiet
Sposób wykonania kotlecików wołowych – grill – przepis:
Na początek wrzucamy patyczki do wody (jakikolwiek pojemnik lub nawet zlew) i moczymy je przez około 30 minut;
Gotujemy kaszę zgodnie z przepisem;
Do miski wrzucamy mielone mięso, wrzucamy ostudzoną kaszę i pokrojone w bardzo drobne wszystkie warzywa, a także jajko. Doprawiamy wszystkimi przyprawami, po czym całość dokładnie mieszamy, po czym formujemy z mięsa wałki;
Każdy wałek przekuwamy patyczkiem do szaszłyka;
Rozpalamy grilla, kładziemy na nim patelnie do grilla. Polewamy mięso olejem i smażymy na grillu przez około kilka minut, aż zmienią kolor.
Gotowe! Smacznego!
Źródło zdjęcia: schottnerballa z Pixabay