Site Overlay

Kotleciki wołowe – grill

Maj to idealny czas na dania z grilla, które przyrządzimy na podwórku i upieczemy nie na kuchni a często na przenośnym grillu. Dziś polecamy więc kolejne danie grillowe. Oto przepis na kotleciki wołowe. Serdecznie polecamy! 

Składniki potrzebne do wykonania kotlecików wołowych – grill:

  • Mielone mięso wołowe – 500 g;
  • Kasza orkiszowa jedna saszetka;
  • 1 jajko;
  • cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • Szczypta mięty suszonej;
  • Szczypta papryki chili;
  • Szczypta kminu rzymskiego mielonego;
  • Szczypta cynamonu mielonego;
  • Szczypta słodkiej papryki mielonej;
  • Szczypta imbiru mielonego;
  • Sól;
  • Olej;

Przedmioty potrzebne do wykonania kotlecików wołowych – grill:

  • Deska do krojenie;
  • Nóż:
  • 12 patyczków do szaszłyków;
  • Miska;
  • Mały garnek:
  • Patelnia grillowa;
  • Grill;
  • Rozpałka do grilla;
  • Węgiel drzewny lub brykiet

Sposób wykonania kotlecików wołowych – grill – przepis:

Na początek wrzucamy patyczki do wody (jakikolwiek pojemnik lub nawet zlew) i moczymy je przez około 30 minut;

Gotujemy kaszę zgodnie z przepisem;

Do miski wrzucamy mielone mięso, wrzucamy ostudzoną kaszę i pokrojone w bardzo drobne wszystkie warzywa, a także jajko. Doprawiamy wszystkimi przyprawami, po czym całość dokładnie mieszamy, po czym formujemy z mięsa wałki;

Każdy wałek przekuwamy patyczkiem do szaszłyka;

Rozpalamy grilla, kładziemy na nim patelnie do grilla. Polewamy mięso olejem i smażymy na grillu przez około kilka minut, aż zmienią kolor.

Gotowe! Smacznego! 

Źródło zdjęcia: schottnerballa z Pixabay

Dodaj komentarz