Site Overlay

Klopsiki z mięsa mielonego

Kolejny przepis jest daniem prostym i szybkim, które idealnie pasuje na szybki obiad. Przy okazji stanowi ciekawą wariację na temat tak znanych w naszym kraju kotletów mielonych. Proponujemy klopsiki z mięsa mielonego. Polecamy przepis, życząc smacznego.

Składniki potrzebne do wykonana klopsiki z mięsa mielonego:

  • 1.5 kilograma mięso z uda kurczaka
  • 1 Por;
  • 2 Jajka;
  • Bułka tarta;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Olej;

Przedmioty potrzebne do wykonania klopsiki z mięsa mielonego:

  • Deska do krojenia;
  • Nóż:
  • Miska;
  • Patelnia;
  • Ręczniki papierowe;
  • Talerz;

Sposób wykonania klopsiki z mięsa mielonego:

Zadanie zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia mięsa za pomocą ręcznika papierowego;

Tak przygotowane mięso kroimy na drobne kawałki, po czym solimy i pieprzymy. Całość dobrze mieszamy;

Myjemy por, po czym kroimy go w bardzo drobne kawałeczki;

Wkładamy do miski mięso, wrzucamy pokrojony por, wbijamy jajka i dodajemy 4 łyżek bułki tartej. Całość dokładnie mieszamy;

Na talerz wysypujemy nieco bułki tarte, formujemy klopsy, które obtaczamy w bułce tartej;

Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na nim klopsiki kilka minut, około 10, aż się zarumienią;

Podajemy z ziemniaczkami i surówką. Smacznego!

Źródło zdjęcia: congerdesign z Pixabay

Dodaj komentarz