Wkraczamy, wprawdzie powoli, patrząc na pogodę za oknem, w wakacyjny czas, w czas urlopów. Dlatego też dziś proponujemy danie znane lokalnie, najbardziej na Śląsku i w okolicach Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Polecamy danie, które sporządzimy w kociołku, w ognisku. Oto przepis na aromatyczne pieczonki z ogniska.
Składniki potrzebne do przygotowania dania – pieczonki:
- 8 ziemniaków;
- 1.5 kiełbasy;
- 10 plasterków boczku wędzonego;
- 4 cebule;
- Kapusta;
- Smalec;
- Sól;
- Pieprz;
Przedmioty potrzebne do wykonania dania – pieczonki:
- Deska do krojenia;
- Nóż;
- Kociołek żeliwny do gotowania na ognisku;
- Drewno do ogniska;
- Podpałka;
- Zapałki;
- Rękawice ochronne
Sposób wykonania pieczonek – przepis:
Zadanie zaczynamy od rozpalenie ogniska;
Następnie przygotowujemy garnek żeliwny, który powinien mieć przykrycie. Smarujemy go dokładnie smalcem. Na dnie układamy liście kapusty, tak by przykrywała dno kociołka;
Obieramy ziemniaki, kroimy je w talarki. Kroimy kiełbasę w kostkę, czy talarki (według uznania). Podobnie robimy z cebulą, którą kroimy w kostkę. Kroimy także w kostkę boczek;
Układamy warstwami ziemniaki, boczek, cebulę, przykładając do ścianek kociołka kolejne liście kapusty. Warstwy solimy i posypujemy pieprzem;
Wypełniamy warstwami garnek, dokładamy także smalcu;
Na wierz układamy kapustę i przykrywamy garnek, po czym stawiamy na ogniu;
Dusimy na ognisku od 1,5 do 2 godzin. Możemy zaglądać do garnka. Ziemniaki i kapusta musi być miękka.
Gdy tak się stanie, danie jest gotowe. Smacznego!
Autor zdjęcia: chrisaram2 z Pixabay