Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, zatem dziś kolejne danie, tym razem zimna przekąska, będąca wędliną. Polecamy i zapraszamy na przepis na roladę z boczkiem w aromatycznej musztardzie.
Produkty potrzebne do wykonania rolady z boczku w musztardzie:
- 1,5 kg boczku bez skóry
- 2 cebule
- 3 łyżki musztardy stołowej lub sarepskiej (może być o mocniejszym smaku, jeśli lubicie)
- Sól
- Pieprz świeżo zmielony (może być ziołowy)
- Czosnek granulowany
- Zioła prowansalskie
- Majeranek
- Tymianek
Przedmioty potrzebne do wykonania rolady z boczku w musztardzie:
- Nóż;
- Widelec;
- Ręczniki papierowe;
- Młynek do pieprzu lub moździerz;
- Sznurek bawełniany;
- Miseczka lub pojemnik;
- Naczynie żaroodporne;
- Piekarnik
Rolada z boczku w musztardzie – przepis:
Uwaga – mięso przygotowujemy dzień wcześniej
Przygotowanie dania zaczynamy od dokładnego umycia boczku, a następnie osuszenia go dokładnie ręcznikiem papierowym. Zostawiamy go na desce, a następnie nakłuwamy za pomocą widelca.
Do miseczki przekładamy musztardę. Mielimy pieprz. Wszystkie przeprawy wsypujemy do musztardy i mieszamy, żeby dobrze się połączyły, a boczek dokładnie solimy.
Obieramy cebulę i kroimy ją piórka. Na rozłożony boczek wylewamy musztardę z przyprawami i dokładnie rozsmarowujemy na mięsie. Następnie wysypujemy pokrojoną cebulę i dokładnie ją rozkładamy.
Teraz dokładnie rolujemy boczek, a następnie mocno związujemy go za pomocą bawełnianego sznurka. Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, oprószamy przyprawami, w tym mocniej ziołami prowansalskimi i wkładamy na całą noc do lodówki.
Następnego dnia wyciągamy naczynię z mięsem z lodówki, do środka wlewamy pół szklanki wody.
Nastawiamy piekarnik na poziom grzania góra/dół na 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 1.5 godziny. Czasami zaglądamy do mięsa, możemy je polać.
Po upływie czasu wyłączamy piekarnik, otwieramy pokrywę naczynia żaroodpornego i zostawiamy do ostygnięcia w piekarniku. I gotowe! Smacznego!
Źródło grafiki: designermikele z Pixabay