Site Overlay

Domowy pasztet – Wielkanoc

Święta Wielkiej Nocy już niebawem, więc proponujemy i polecamy kolejny przepis. Tym razem bardziej złożony, wymagający więcej składników i więcej pracy, ale jakże pyszny. Polecamy domowy pasztet, którego sposób wykonania zaraz tu przybliżymy.

Produkty potrzebne do wykonania domowego pasztetu:

  • 500 gram wieprzowiny, najlepiej łopatki;
  • 500 gram wołowiny bez kości;
  • 1 pierś z kurczaka (ewentualnie może być udo kurczaka);
  • 300 gram surowego boczku lub podgardla;
  • Wątróbka wieprzowa lub cielęcej;
  • 2 marchewki;
  • 2 pietruszki;
  • kawałek selera;
  • Por;
  • 4 jajka;
  • 4 duże cebule;
  • 2 bułki kajzerki;
  • 3 kulki ziela angielskiego;
  • 4 listki laurowe;
  • 6 kulek czarnego pieprzu;
  • 6 suszonych grzybów;
  • Pieprz mielony;
  • Słodka papryka (około 2 łyżeczki);
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki;
  • Szczypta czosnku mielonego;
  • Majeranek;
  • Masło lub smalec do smarowania formy;
  • Olej;
  • Tarta bułka do jej wysypania blachy

Przedmioty potrzebne do wykonania domowego pasztetu:

  • Garnek;
  • Miska;
  • Nóż;
  • Dwie foremki keksówki (średniej wielkości);
  • Deska do krojenia;
  • Maszynka do mielenia mięsa;
  • Trzepaczka do białek (mikser);
  • Piekarnik

Domowy pasztet – sposób wykonania:

Przygotowania dania zaczynamy oczywiście od dokładnego umycia mięsa i obrania wszystkich warzyw. Mięso nie musimy osuszać, bo zaraz będziemy je gotować;

Następnie na desce do kronie kroimy wszystkie mięsa na kawałki. Podobnie jak warzywa i wkładamy do naczynia (jeśli użyliśmy udka z kurczaka, nie musimy je kroić, wrzucamy do garnka w całości). Do wody z mięsem wrzucamy także dwie cebule, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu i grzyby. Soli łyżką soli. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu jakieś 1/5 godziny, żeby mięso było naprawdę miękkie. Wątróbkę nie musimy gotować aż tyle czasu. Możemy ją wrzucić w połowie gotowania;

Gdy już czas gotowania mięsa minie, wyciągamy je z garnka, umieszczamy na talerzu, a do wywaru, w którym gotowało się mięso, wrzucamy bułki. Chwilę je moczymy, po czym wyciągamy i wyciskamy, by pozbyć się wody. Bulki odstawiamy.

Gdy mięso już ostygnie, mielimy je trzykrotnie w maszynce do mięsa, podobnie jak wszystkie warzywa i namoczone bułki;

Na patelce rozgrzewamy nieco oleju. Siekamy w drobną kostkę pozostałe dwie cebule i podsmażamy je na złocisty kolor, stale mieszając, by się nie przypaliły;

Do zmielonego mięsa z warzywami dodajemy jedynie żółtka jajek, solimy, wsypujemy świeżo zmielony pieprz, a następnie pozostałe przyprawy i mieszamy. Możemy łyżką, ale wygodniej jest po prostu ręką. Próbujemy mięsa czy jest odpowiednio słone. Ewentualnie doprawiamy;

W dużej misce ubijamy białka jajek ma sztywną masę (aby było szybciej, dosypujemy szczyptę soli). Gdy piana już jest gotowa, wlewamy ją do masy mięsnej;

Foremki keksowe dobrze smarujemy masłem lub smalcem, posypujemy bułką tartą;

Do tak przygotowanych foremek wkładamy masę mięsną, którą oczywiście dzielimy na pół. Przyklepujemy a na wierzch wysypujemy trochę bułki tartej;

Foremki umieszczamy na blasze do piekarnika, lepiej by była głęboka, na którą wylewamy 1/5 litra wrzącej wody z czajnika;

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy na funkcji góra – dół na środkowej półce piekarnika przez około półtorej godziny;

Po upływie czasu pieczenie, nie wyciągamy pasztetu z piekarnika, tylko studzimy go tam, uchylając drzwiczki piekarnika. Gotowe. Smacznego!

Źródło zdjęcia: efektowne_pl z Pixabay

Dodaj komentarz