Site Overlay

Kotlety mielone z serem i pieczarkami

W dzisiejszych czasach, w ciągłym pędzie przyda się nam nieco lekkości i prosty, szybki w przygotowaniu obiad dla czterech osób. Klasyczne kotlety mielone w nieco innej formie, czyli kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami. Zapraszamy do skorzystanie z przepisu!

Składniki potrzebne do przygotowania kotletów mielonych z żółtym serem i pieczarkami:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe, około 300-400 gramów;
  • jedno jajko;
  • jedna kajzerka (jeśli chcecie, by mielone miały ostrzejszy, bardziej wyrazisty smak, może być gruba kromka chleba);
  • 10 pieczarek;
  • ser żółty w kawałku, około 100gr;
  • natka pietruszki, połowa pęczka;
  • bułka tarta, około 6-7 łyżek;
  • szczypta soli;
  • pieprz, najlepiej świeżo mielony;
  • mleko lub woda do namoczenia pieczywa;
  • nieco oleju do pieczenia
  • opcjonalnie może być pół łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego

Przedmioty potrzebne do przygotowania kotletów mielonych z żółtym serem i pieczarkami:

  • maszynka do mielenia mięsa, jeśli nie mamy gotowego zmielonego mięsa;
  • miseczka i jakiś pojemnik;
  • tarka;
  • deska do krojenia;
  • nóż;
  • łyżka;
  • patelnia

Przepis na kotlety mielone z żółtym serem i pieczarkami – sposób wykonania

Przygotowanie naszego dania zaczynamy od mięsa. Jeśli nie mamy gotowego mięsa mielonego, przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa. Na desce do krojenia mięsa tniemy nasze mięso na części, po czym kawałek po kawałku, mielimy, wrzucając zmielone mięso do miski. Tak zmielone mięso solimy niewielką szczyptą soli. Jeśli mamy gotowe mielone mięso, to po prostu wkładamy je do miski i delikatnie solimy.

W pojemniku moczymy bułkę lub chleb, w zależności czy nasze kotlety mają mieć bardziej lekki, czy bardziej ostry smak. Bułkę moczymy jedynie chwilę, by nie była za miękka, podobnie jak chleb.

Siekamy natkę pietruszki dość drobno. Używamy połowę pęczka. Wrzucamy ją do zmielonego mięsa. Dodajemy jajko i odciśniętą z wody lub mleka bułkę, albo chleb. Możemy również wymoczone i odciśnięte pieczywo zmielić w maszynce do mięsa. Doprawiamy mięso szczyptą najlepiej świeżo zmielonego pieprzu, opcjonalnie także przyprawą do mięsa mielonego. Wyrabiamy mięso z dodatkami na jednolitą masę.

Na tarce trzemy do miseczki lub pojemnika pieczarki. Robimy to na grubych oczkach tarki. Rozgrzewamy na patelni olej, wrzucamy starte pieczarki i nieco je odparowujemy. Gdy puszczą wodę, dolewamy nieco oleju i jeszcze chwilę podsmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Gdy pieczarki zmienią nieco kolor, będą lekko przysmażone, zdejmujemy je z ognia i studzimy. Przekładamy do miseczki/pojemnika, wsypujemy do nich resztę posiekanej natki pietruszki. Trzemy ser żółty na tarce na grubych oczkach. Dorzucamy ser do pieczarek i natki oraz łyżkę tartej bułki. Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę.

Mięso dzielimy na cztery części, po czym formujemy z nim placek. Do środka wkładamy farsz z pieczarek, sera i natki pietruszki, po czym łączymy kotleta, sklejając całość dość dokładnie. Tworzymy kulki, po czym nieco ugniatamy je widelcem, by wyglądały jak klasyczne kotlety mielone.

Na patelni rozgrzewamy świeży olej. W między czasie obtaczamy każdego mielonego z żółtym serem i pieczarkami w bułce, z każdej strony. Smażymy wszystkie kotlety z każdej strony po kilka minut, na złoty kolor. Pilnujemy, żeby kotlety się nie przypaliły.

I gotowe! Podajemy z ziemniakami i surówką lub mądrą kapustą na ciepło. Danie przeznaczone dla czterech osób. Na jego przygotowanie potrzeba około 30-40 minut. Smacznego!

Źródło grafiki: congerdesign z Pixabay 

Dodaj komentarz