Site Overlay

Przepis na schab z jajkiem w formie pieczeni – Jak go przygotować?

Święta Wielkanocne odbędą się już za kilkanaście dni, w związku z czym warto rozsądnie podejść do przygotowań dań na ten wyjątkowy dzień w ciągu roku. Tym razem chcielibyśmy Państwa zaprosić do zapoznania się z przepisem na schab z jajkiem, który dostępny będzie w formie przepysznej pieczeni. Co musimy zakupić? Jak przygotować składniki? Co potrzebujemy do przygotowania samego dania?

Składniki potrzebne do przepis na schab z jajkiem w formie pieczeni:

  • 1,5 kg schabu bez kości,
  • 4 jajka,
  • ćwierć kostki masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • odrobina soli,
  • odrobina pieprzu,
  • odrobina majeranku,
  • odrobina szczypiorku (możemy z niego zrezygnować w razie takiej potrzeby).

Przedmioty potrzebne do przygotowania pieczeni ze schabu z jajkiem w środku:

  • rękaw,
  • garnek,
  • piekarnik.

Przepis na schab z jajkiem – Jak go wykonać?

Przygotowanie naszej pieczeni musimy rozpocząć od schabu, który musimy dokładnie i starannie umyć, po czym z użyciem ręcznika papierowego staramy się zebrać nadmiar wody. Następnie powinniśmy zabrać się za obecne błony, które nie są nam do niczego potrzebne, nie prezentują się zbyt dobrze oraz nie nadają się do zjedzenia.

Następnie powinniśmy zabrać się za czosnek, który przygotowujemy do wyciśnięcia, gdy to uzyskamy całość rozkładamy wzdłuż całego mięsa. Do tego dokładamy także dostępny majeranek, trochę soli oraz pieprzu. Gdy to osiągniemy całość powinniśmy umieścić na całą noc w lodówce pod przykryciem.

Jutro powinniśmy mieć przygotowane jajka, w związku z czym możemy od razy zabrać się za ugotowanie ich lub możemy zrobić to następnego dnia przed zajęciem się kolejnymi fazami gotowania. Najważniejsze, aby ostatecznie miały one “twardą” formę.

Gdy wszystko mamy już przygotowane i odczekaliśmy jeden dzień musimy dokonać nacięcia przez środek schabu, gdzie musimy wepchnąć nasze jaje, którym towarzyszyć może dodanie szczypiorku. Ten może mieć grubszą formę, dzięki której będziemy pewni, że wszyscy poczują jej smak. Zapomnieć nie sposób także o maśle, które powinniśmy pokroić na malutkie wiórki, które powinny być rozprowadzone przez całe mięso, skupiając się na “górze“.

Przygotowany i wypełniony schab umieszczamy w rękawie do pieczenia . Jeżeli nie jest nam straszny smak czosnku to możemy skusić się na dorzucenie jeszcze ząbków czy łupinki wraz z laurowym liściem, dzięki którym aromat będzie jeszcze bardziej wyrazisty.

Gdy nasz schab został odpowiednio zapakowany oraz przygotowany pozostaje nam już tylko umieszczenie całość w piekarniku, gdzie w ciągu godziny lub półtorej godziny uzyskamy odpowiednią formę. Warto także rozważyć czy nie chcielibyśmy także dodatkowo zapiec wierzchu.

Jeżeli macie taką ochotę to powinniście rękaw przed końcem delikatnie rozciąć wzdłuż, dzięki czemu po kilkunastu sekundach powinniśmy móc delektować się przygotowanym daniem, gotowym do podania!

Źródło grafiki: Florencia Viadana on Unsplash

Dodaj komentarz