Site Overlay

Przepis na kaczkę pieczoną, idealną i smakowitą na sylwestra!

Sylwester odbędzie się już za 3 dni, w związku z czym przygotowaliśmy dla Was przepyszne danie, które będziecie mogli przygotować, w sam raz na okres tuż po rozpoczęciu się Nowego Roku. Od czego warto zacząć 2020? Naszym zdaniem najlepiej od kaczki! Oto nasz przepis na kaczkę pieczoną. Czego potrzebujecie? Jak ją wykonać? Ile czasu zajmie przygotowanie? Odpowiedzi znajdziecie w poniższym tekście, do którego Was zapraszamy!

Składniki potrzebne do przepisu na kaczkę pieczoną:

  • kaczka ważąca około 2,5 kg,
  • odrobina rozmarynu,
  • odrobina majeranku,
  • odrobina masła,
  • odrobina soli,
  • odrobina pieprzu,
  • 5 jabłek,
  • trochę suszone żurawiny,
  • ulubione konfitury.

Przedmioty potrzebne do przygotowania kaczki pieczonej:

  • brytfanna lub naczynie żaroodporne z pokrywką,
  • piekarnik,
  • miseczka.

Przepis na pieczoną kaczkę:

Zanim zdecydujecie się wybrać i wykonać to danie pamiętajcie, że cały proces zajmie Wam 190 minut, przy czym 160 minut zajmie pieczenie, a 30 minut zasadnicze przygotowanie.

Okej, jeżeli czas całego procesu Was nie przeraża to bierzmy się do pracy! Na początku musimy zabrać naszą kaczuszkę do dokładnego obmycia, ze szczególną uwagą na skórę i jej dodatkowe, możliwe zabrudzenia. Pamiętajmy o tym, że jeżeli zdecydowaliśmy się kupić zamrożone mięso, to musimy je wcześniej rozmrozić!

Następnie powinniśmy przeprowadzić taki sam proces dla majeranku i rozmarynu, które następnie umieszczamy z miękkim masłem, aby je następnie rozsmarować zarówno na zewnątrz jak i do wewnątrz. Kolejnym krokiem jest posolenie i popieprzenie całości.

Nadszedł czas na jabłka, które również poddajemy wodzie, po czym obieramy je, kroimy na dość duże kawałki oraz umieszczamy w środku, jeżeli chcemy to przy okazji możemy dorzucić nieco żurawiny suszonej. Kluczowej jest dobre rozstawienie oraz ostrożność, aby na próbować na siłę wszystkiego wciskać.

Danie umieszczamy w naszym naczyniu, jednocześnie uruchamiając piekarnik nagrzewany do 220 stopni, po czym umieszczamy je w środku pamiętając o tym, aby nie nakładać pokrywki. Od tej pory całość będzie poddana gorącu do maksymalnie 40 minut, choć już 5 minut wcześniej warto zajrzeć jak prezentuje się kaczka. Efekt pracy najmocniej będzie widać po zarumienionej skórce.

Następnie warto obniżyć temperaturę do maksymalnie 190 stopni Celsjusza, tym razem już całość zakrywamy oraz pozostawiamy na mniej więcej 2 godziny. W połowie warto mięso obrócić na drugą stroną, aby mieć pewność, że z każdej strony otrzymamy równy poziom spieczenia.

W tym czasie możemy spokojnie zagospodarować sobie czas po poprzez przygotowanie chociażby ziemniaków, sałatki czy kaszy. Możemy oczywiście poświęcić swój czas także na tak zwane głupoty, jeżeli zdecydowaliśmy się wcześniej na chociażby przygotowany samodzielnie chleb.

Gdy ten czas minie możemy spokojnie całość wyciągnąć, postawić w stabilnym miejscu i następnie przeciąć w pół, aby doprowadzić do wytopienia się tłuszczu. Warto w tej chwili zabrać miseczkę, aby nie narobić bałaganu sobie w kuchni.

Na samym końcu możemy zdecydować się na poprawienie smaku poprzez ponowne podanie soli czy dołożenia suszonych goździków.

Źródło grafiki: Obraz Tim Nguyen z Pixabay

Dodaj komentarz