Site Overlay

Przepis na wielkanocną roladę śląską! Co potrzebujemy do jej przygotowania?

Święta Wielkiej Nocy odbędą się już w gruncie rzeczy niebawem, w związku z czym chcielibyśmy zaproponować Wam przepis na roladę śląską, która ma dostarczyć nam magię różnorodnych smaków. Wspomniane danie nie jest trudne do wykonania, choć wymaga odpowiedniego uprzedniego przygotowania niektórych ze składników.

Składniki potrzebne do przepisu na roladę śląską wielkanocną:

  • Zasadnicze rolady śląskie:
    • 2 łyżki musztardy sarepskiej (alternatywnie można wybrać rosyjską lub francuską),
    • 2 plastry wołowiny (udziec lub łopatka),
    • ogórek kiszony (możemy go uprzednio pokroić w mini kosteczkę),
    • pół cebuli lub jedna mała (możemy ją uprzednio pokroić w piórka),
    • 2 plastry boczku wędzonego,
    • liść laurowy,
    • odrobina ziela angielskiego,
    • dodatkowe małe grzybki (w zależności od preferencji),
    • odrobina soli,
    • odrobina pieprzu,
    • odrobina masła.
  • Sos:
    • ponad pół szklanki wywaru (wołowo-warzywnego)
    • ponad pół szklanki czerwonego wina (około; wytrawne)
    • 2 suszone grzyby (przed rozpoczęciem należy namoczyć je przez godzinę w chłodnej wodzie. Po tym czasie konieczne jest pokrojenie ich w mini kosteczkę),
    • 2 łyżeczki mąki (pszenna, bezglutenowa, kukurydziana lub ziemniaczana; śmietana: kwaśna, gęsta – można zastąpić jogurtem greckim)

Przedmioty potrzebne do przygotowania śląskiej rolady

  • tłuczek,
  • sznurek lub innego typu zabezpieczenie rolad,
  • patelnia,
  • miska.

Przepis na roladę śląską na Wielkanoc:

Przygotowanie rolad rozpoczynamy od mięsa, które mu tradycyjnie potraktować tłuczkiem do uzyskania cienkich plastrów. Te wzbogacamy zakupioną lub przygotowaną samodzielnie musztardą, przy okazji nie zapominając o pieprzu oraz soli. Gdy to osiągniemy musimy wszystko umieścić do schłodzenia się na przynajmniej godzinę, choć wymarzonym rozwiązaniem byłoby odczekanie całej nocy, aby uzyskać najlepszą formę.

Po tym okresie powinniśmy zabrać się za boczek, który również poddajemy procesowi tłuczenia. Następnie mięso z musztardą do góry układamy, by krok dalej umieścić na nim właśnie boczek. Kolejnym krokiem jest ułożenie cebuli oraz ogórków, aby następnie je zwinąć w roladę.

Zawiniętą całość musimy oczywiście zabezpieczyć i to w taki sposób, abyśmy mogli liczyć na pewność i stabilność działania. Danie umieszczamy na patelni, gdzie w ciągu 5 minut będziemy się starali obsmażyć mięso z każdej strony, opierając się na lekko rozgrzanym maśle. Po tym okresie konieczne jest zmniejszenie ognia do minimum, po czum zalewamy całość przygotowanym wywarem, po nim dodajemy wino, ponownie sól oraz pakiet: liść laurowy, ziele angielskie i dodatkowe grzybki.

Nadszedł czas najwyższy na ugotowanie całości pod przykryciem do maksymalnie 2 godzin, o czym da nam znać sos i jego odgłosy. W takim wariancie mięso mamy już przygotowane i możemy je umieścić na talerzu, bądź odłożymy je na bok, aby skupić się na sosie. Ten możemy zagęścić poprzez wprowadzenie mąki i śmietany, mieszając całość do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości. Następnie całość możemy przelać do miszeczki lub bezpośrednio dodać do mięsa na talerzu.

Rolady często podawane są z kluskami śląskimi oraz z ziemniakami, do których możemy dopasować surówkę bazującą na kapuście, bądź zdecydować się na dodanie kapusty i kiszonych ogórków.

Źródło grafiki poglądowej: Andreas Lischka from Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *