Site Overlay

Podział kurczaka na części/kawałki. Jakie produkty są z nich uzyskiwane?

Kurczak to mały typ drobiu, który z pozoru nie powinien zapewniać ludziom odpowiednio dużej ilości mięsa do zjedzenia. Tym czasem gdy bliżej się przyjrzymy kawałkom mięsa i ich zastosowaniu to ujrzymy, że wartość pojedynczych sztuk okazuje się bardzo wysoka.

Nasz podział związany jest z dziesięcioma częściami, które będziemy mogli skonsumować lub wydać do innego typu czynności. Zanim do tego przejdziemy nie możemy zapomnieć o tym, że wiele osób największą radość czerpie ze zjedzenia całego kurczaka z rożna, który w takim wydaniu zdecydowanie daje o sobie znać.

Z pewnością każdy z nas doskonale kojarzy niepozorne skrzydełka, które cieszą się sporą popularnością w fast foodach oraz wśród dzieci, które mogą spokojnie samodzielnie zjeść bez niczyjej pomocy. Mięsa w tym przypadku zbyt wiele nie ma, ale jest ono pyszne.

Noga z kurczaka to spory kawałek mięsa, który ma tę zaletę, że doskonale prezentuje się na talerzu, posiada szczególnie miękką warstwę zewnętrzną oraz sporą spójność nie posiadającą tak naprawdę zbyt wielu niestrawnych części.

Podudzie to cześć składowa wspomnianych nóg, przy czym jednak ten kawałek o wiele łatwiej jest skonsumować lub wykorzystać z trochę nowocześniejszych urządzeniach do gotowania, takich chociażby jak airfryer.

Udo to bardzo duża i cenna część kurczaka, która pomimo tego niestety nie zawsze jest łatwa do strawienia. W niektórych przypadkach natrafić możemy na cięższe tkanki do konsumpcji.

Polędwiczki to spore kawałki pysznego mięsa, które bardzo szybko możemy przygotować i dostosować do swoich potrzeb. Sporą ich zaletą jest to, że niemalże z miejsca możemy je wykorzystać. Ponadto nie znajdziemy tutaj praktycznie żadnego elementu nie mającego nic niejadalnego.

Filet z piersi stanowi naprawdę duży kawałek mięsa, które często wykorzystywane jest w naszych domach. To nie tylko bardzo dobry kawałek mięsa, ale także spore źródło cennych możliwości zabawienia się z naszym “cudeńkiem” na talerzu.

Wątróbka z kurczaka przez wiele lat była jednym z najsmaczniejszych dań w polskich domach i nie można się temu dziwić. W końcu to bardzo łatwe i smaczne danie, które doskonale trafia prawie do każdego.

W specyficznych sytuacjach wykorzystywane są również takie organy i kawałki jak szyja, żołądek oraz serce. W Polsce mało kto kojarzy te kawałki jedzenia z dobrym smakiem, lecz w określonych warunkach często stanowią przydatne narzędzie od uzyskanie odpowiedniego charakteru potrawy.

Źródło grafiki: unsplash.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *