Site Overlay

Wielkanocne danie: polędwiczki w cieście ze szpinakiem

Cześć 😀

Święta Wielkanocne rozpoczną się już wkrótce, tymczasem zdecydowaliśmy się na zaprezentowanie Wam nowego przepisu na pyszne danie, które doskonale się spisze na rodzinnych stołach. Nasi najbliżsi z pewnością będą zaskoczeni tym, co w tym roku im przygotujecie!

Składniki potrzebne do przepisu polędwiczki w cieście ze szpinakiem:

  • 2 wieprzowe polędwiczki,
  • około 0,5 kg szpinaku mrożonego, najlepiej w formie liści,
  • 80 g ostrego sera pleśniowego, proponujemy ze swojej strony gorgonzolę pikantną,
  • 2 ząbki czosnku,
  • duży, pojedynczy kawałek ciasta francuskiego,
  • żółtko wcześniej rozmącone,
  • łyżka mleka (pamiętajmy o laktozie lub jej braku),
  • odrobinę oliwy, najlepiej pikantnej,
  • odrobina kminku,
  • odrobina soli,
  • odrobina pieprzu,
  • odrobinę czarnuszki do posypania.

Inne elementy i przedmioty:

  • piekarnik,
  • patelnia,
  • praska.

Przepis na stworzenie polędwiczek w cieście ze szpinakiem:

Na poniższy przepis potrzebować będziecie około godziny samej pracy, ale musicie pamiętać także o tym, że konieczne jest wcześniejsze przygotowanie niektórych elementów. Weźcie to pod uwagę przed rozpoczęciem pracy, ponieważ możecie się zmusić do rezygnacji 😀

Przechodząc do rzeczy, przed rozpoczęciem prac będziecie musieli przygotować mięso, poprzez natarcie go pieprzem, kminkiem oraz czosnkiem, który wymaga wcześniejszego przeciśnięcia przez praskę. Gdy udana nam się to uzyskać to konieczne będzie wstawienie surowca do lodówki na maksymalnie 3 godziny.

W tym czasie możemy na szczęście wykonać kilka innych aktywności, aby nam czas lepiej zleciał 😉 Rozpocząć warto od rozgrzania oleju, na którym położymy po chwili nasz szpinak. W trakcie tej czynności mieszamy całość na patelni w taki sposób, aby nadmiarowa woda wyparowała. Przy otrzymaniu odpowiedniej formy, z łatwością przyjdzie nam dodanie kilku składników takich jak sól, pieprz, czosnek oraz ser. Ten musimy pokruszyć i odczekać aż do momentu rozpuszczenia. Gdy to osiągniemy konieczne jest odłożenie całości do ostudzenia.

Rzecz jasna nie potrwa to aż dwie czy trzy godziny, zatem po krótkiej przerwie możemy powrócić za sprawą mięsa lądującego na patelni. Po obsmażeniu z każdej strony dodajemy odrobinę soli. Tak, znów konieczne jest wystudzenie 😉

Po kilku chwilach zabieramy się za piekarnik, który rozgrzewamy do około 200 stopni Celsjusza, by następnie umieścić w nim ciasto. To musimy podzielić na dwa kawałki, w środku ustawiamy mięso, nacinamy po bokach centymetr długości oraz zaplatamy całość w obie strony. Pozostało nam jeszcze wykorzystanie żółtka z czarnuszką do posmarowania wszystkiego, w taki sposób by zachować ich smak po upieczeniu., które potrwa około półgodziny.

… tak oto wszystko się stało Gotowe!

Smacznego!

Proszę dajcie nam znać w komentarzach czy udało Wam się wykonać ten niełatwy przepis i czy mieliście duże problemy z którymś z etapów do przygotowania.  

Źródło grafiki: unsplash.com

Dodaj komentarz