Site Overlay

Przepis – Burger w stylu amerykańskim z sosem francuskim

Witajcie! 
Tym razem zdecydowaliśmy się skoncentrować na pysznych burgerach, rozpoczynając od najsłynniejszych tego typu daniach pochodzących ze Stanów Zjednoczonych. Dla odmiany jednak wybraliśmy dość nietypowy, aczkolwiek bardzo smaczny sos francuski, który podkreśli smak dobrze opracowanego mięsa. Rozpocznijmy jednak klasycznie od przedstawienia składników, bez których nie będziemy mogli stworzyć tego przepysznego dania:

Składniki potrzebne do SOSu:

  • 3 łyżki posiekanych białek z ugotowanych na twardo jajek,
  • 3 łyżki wybranego majonezu,
  • 1,5 łyżki musztardy (najlepiej Dijon),
  • 1 łyżka posiekanych ogórków (najlepiej korniszony),
  • 1 łyżka posiekanych kaparów,
  • 1 łyżka posiekanej cebuli,
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki,
  • 1 łyżka posiekanego estragonu,
  • sól (wystarczy szczypta).

Składniki potrzebne do samego burgera:

  • bułki hamburgerowe,
  • boczek wędzony (drobna kostka),
  • posiekana szalotka,
  • kminek (łyżka),
  • mielone mięso wołowe (najlepsze z antrykotu) – 450 g,
  • 2 jabłka (preferowane były by odmiany Granny Smith) pokrojone w ,cieniutkie plasterki,
  • 0,5 łyżeczki masła,
  • 0,5 szklanki startego twardego sera,
  • tymianek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól i czarny pieprz,
  • olej.

Inne:

  • Blender,
  • Naczynie żaroodporne.

 

Przepis – metoda wykonania:

Rozpocznijmy spokojnie, czyli od sosu do którego możemy już mieć lub za chwilę będziemy mieć gotowe składniki, jeżeli zdążyliśmy już posiekać wymienione wyżej składniki. Gdy będziemy je mieli w pełni gotowe musimy wszystko wrzucić i dodać do nich majonez i musztardę. Całość musimy wymieszać z wykorzystaniem blendera.

Gdy uda nam się osiągnąć spójną całość musimy umieścić ją w lodówce. Następnie przechodzimy do wykonania burgera…. 🙂

 

Na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju, kładziemy boczek, który będzie się na niej przez trzy minuty smażył. Następnie dodajemy odpowiednio kminek i szalotkę, jednocześnie mieszając przez kolejne trzy minuty. Po tym czasie umieszczamy wszystko do zamrażalnika na 10 minut. W tym czasie możemy dla przykładu umieścić mięso na 10 minut na patelnię.

Przy okazji na tejże rozgrzanej patelni  możemy ułożyć plasterki jabłek (pozbawione nasion i ich gniazd). Jedna strona musi leżeć przez cztery minuty, aby po tym czasie obrócić, dodać masło oraz pilnować, aby jabłko nabrało smaku i zachowało miękką formę.

Gotowy już boczek i mięso łączymy, aby dalej dołożyć do nich zarówno pieprz, sól oraz ser sprawiając, że razem możemy uzyskujemy efekt końcowy. Ilość podana wyżej powinna nam zaoferować 4 dorodne sztuki! 😉 Przyszedł czas na obsmażenie z obu stron mięsa dodając przy okazji porcje czosnku oraz tymianku.

Mięso ląduje po przygotowaniu do żaroodpornego naczynia, następnie umieszczając je w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Po trzech minutach wyciągamy wszystko, odcedzamy i całość umieszczamy na papierowym ręczniku pozbywając się resztek tłuszczu. Na koniec pozostało nam jedynie przygotowania na grillu bułek jak i umieszczeniu wszystkiego na przygotowanych połówkach całości dania…

… i Gotowe!

Smacznego!

 

W komentarzach dajcie nam znać czy udało Wam się zrealizować ten przepis oraz dajcie nam znać także czy mieliście problemy z którymś z elementów/etapów do przygotowania. 😀

Dodaj komentarz